Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den gale hunden

LONDON (Dagbladet): Menneskets verste venn, Johnny «Mad Dog» Adair. Han er drapsmann, narkohandler, nynazist, pappa og probritisk. «Den gale hunden» fra Shankill Road i Belfast er et av de stygge ansiktene i borgerkrigen i borgerkrigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De halvmilitære fraksjonene med Adair i front dekker seg bak probritiske bannere. De er fanatiske lojalister, men deres politiske budskap er tvers igjennom udemokratisk. Johnny Adair er leder av UFF, Ulster Freedom Fighters, stormtroppene til UDA (Ulster Defence Association).

  • Men etter at fredsavtalen ble undertegnet har det gamle fiendebildet, katolikker og protestanter, samlet en smule støv. Og hva gjør da en generasjon mannfolk som i hele sitt liv har vokst opp i en voldskultur? Jo, de titter over gata og finner nye fiender: sine egne. På andre siden av fortauet i Vest-Belfast, i Shankill Road. Her bedriver en annen protestantisk gruppering, Ulster Volunteer Force (UVF), sin voldsutøvelse. Begge organisasjonene er ute etter herredømmet over underverdenen. I verste mafiatradisjon krever de beskyttelsespenger og vil ha kontroll over narkotikatrafikken. I tillegg har de tilgang til Nord-Irlands mange ulovlige våpenlagre. Men denne gjengen er ikke bare motivert for ugjerninger for å kunne selge narkotika. Intelligente narkohandlere bruker ikke slike metoder: å tiltrekke seg oppmerksomhet ved å starte bevæpnede kamper mot hverandre. Disse folkene er fanatiske lojalister som vil at krigen skal fortsette, sier en anonym politioffiser til The Observer.
  • Og metodene for å kunne fortsette borgerkrigen er like gamle som de er blodige, de er tuftet på drap, vold og trusler. Et av de siste ofrene heter Charlene. Hun er 11 år gammel, bosatt i et protestantisk område i Londonderry. Hun satt hjemme i familiens stue da hun ble truffet av en kule i ryggen. Charlene kom ut fra sykehuset før helga, merket for livet. Av sine egne.

Flere familier i Shankill Road har bedt om politibeskyttelse når flyttebilen ankommer. De er blitt truet på livet til å være mot fredsavtalen og til å betale beskyttelsespenger. Hvis de nekter kommer det et kobbel med rabiesinfiserte frihetskjempere.

  • Ifølge BBC er «Mad Dog» en av de verste til å handle med tunge narkotiske stoffer. Han håver inn 20000 kroner per dag, uansett om han er en fri mann eller sitter inne. Det siste gjorde han fram til september i fjor. Den gale hunden, som ble observert første gang i 1983 på et Nasjonal Front-møte, ble dømt til 16 år bak murene i det beryktede Maze-fengslet. Han skal ha stått bak 20 drap og terrorhandlinger rettet mot katolikker. «Mad Dog» sonet fem år av dommen, før han ble løslatt sammen med en rekke andre terrorister i kjølvannet av Good Friday-fredsavtalen.
  • «Mad Dog» brukte ikke lang tid på å samle rundt seg en gjeng snauskaller som livvakter. Avisa The Observer skriver at Adairs voldshær har 20 års fartstid som nynazister i Belfast. Rundt 1980 var de en gjeng skinheads som laget bråk på antirasistiske konserter. På seg hadde de ofte egenproduserte T-skjorter med påskriften «Hang Nelson Mandela».
  • 20 år seinere dekker de seg bak dronningens krone, og lover lojalitet til Westminsters til enhver tid sittende regjering. Nå er de håndplukket til Johnny Adairs såkalte C-kompani, en undergruppe av UFF. Foruten «Mad Dog» regnes Sam «Scally» McCrory som en av de aller verste nazigangsterne. Da den tidligere ministeren for Nord-Irland, Mo Mowlam, besøkte ham i fengslet, oppdaget hun en tatovering på hans høyre hånd: «White Power». En ny rapport fra Nord-Irland viser at innvandrere blir utsatt for rasisme, både på arbeidsplassene og i skolene.
  • Den nåværende ministeren for Nord-Irland, Peter Mandelson, fikk bred politisk oppslutning da han bestemte seg for å sende Johnny Adair tilbake til fengslet etter de siste drapene i Shankill Road. Men nå famler Mandelson i mørket igjen, og da hjelper det ikke om han også har et kallenavn, «Mørkets fyrste». Borgerkrigen i borgerkrigen krever daglig nye ofre. Og i skyggen lurer IRA. Men foreløpig med «Mad Dog» tilbake i fengslet hvor han får besøk av sin toårige sønn, som Adair stolt kaller «Mad Pup» - den gale valpen.