NOK EN BEGRAVELSE:  Syrere sørger over syreren Mazen Abou Dhahab som ble drept i Saqba, like utenfor Damaskus, i går. Stadig flere syrere tør åpenlyst å kreve at president Bashar al-Assad og hans regime går av, men foreløpig uten resultat. Foto: Ahmed Jadallah/Reuters/Scanpix
NOK EN BEGRAVELSE: Syrere sørger over syreren Mazen Abou Dhahab som ble drept i Saqba, like utenfor Damaskus, i går. Stadig flere syrere tør åpenlyst å kreve at president Bashar al-Assad og hans regime går av, men foreløpig uten resultat. Foto: Ahmed Jadallah/Reuters/ScanpixVis mer

- Den gale mannen dreper oss. Hjelp!

Den utstrakte voldsbruken i Syria er nå så ille at Den arabiske liga avslutter sitt observatøroppdrag umiddelbart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av desember sendte Den arabiske liga over 100 observatører til Syria som en del av en fredsplan mellom Ligaen og deres suspenderte medlem, Syria. Målet var å få en slutt på den utstrakte voldsbruken i landet. Men siden observatørene kom til Syria, har volden tiltatt.

Nær 7000 bekreftet døde Ifølge et troverdig syrisk nettsted, har nå over 6800 mennesker mistet livet siden revolusjonen mot president Bashar al-Assad og hans regime startet den 15. mars i fjor. Menneskerettighets-organisasjoner frykter at tallet døde er langt høyere. 

- På grunn av den kritiske forverringen av situasjonen i Syria og den utstrakte bruken av vold ... vi har bestemt å avslutte Den arabiske ligas oppdrag i Syria umiddelbart og avventer en presentasjon i Ligaens råd, sa generalsekretær i Den arabiske liga, Nabil Elaraby, i en uttalelse i dag.

Ligaens rundt 100 observatører vil fortsette å være i det lukkede landet, men vil ikke være med på nye observatørrunder, melder Al Jazeera.

Desperat befolkning De siste dagene har Dagbladet vært i kontakt med en rekke kilder inne i Syria via Skype. Desperasjonen er påtagende:

- Den gale mannen dreper oss. Hjelp oss!, sier en aktivist i 30-årene.

Han er fra byen Jasim, som har opplevd harde kamper og mange dødsfall de siste ti månedene. En annen mann, fra byen Deraa sør i Syria sier følgende:

- Hvordan kan verden sitte stille og se på at presidenten nå dreper sitt eget folk. De gikk inn i Libya, men løfter ikke en finger for oss. Det er på grunn av oljen de hjalp Libya og jeg er skuffet over denne dobbeltmoralen. Men nå må noe gjøres.
 
Syria beklager På en av Syrias offisielle tv-kanaler meldes det at landet er overrasket over at Den arabiske ligaen ikke vil fortsette sitt observatørbidrag.

- Syria synes det er synd og er overrasket over arabernes avgjørelse om å stoppe sitt observatørvirke etter at de nylig ba om en måneds forlengelse for sitt arbeide, meldte syrisk tv i en kort nyhetsmelding.

Helt siden starten har observatørgruppen til Den arabiske liga blitt kritisert for at de ikke er uavhengige. Observatørstyrken skulle bidra til at volden i Syria skulle stoppe.

Kamper utenfor Damaskus Ifølge aktivister, skal minst 210 personer ha blitt drept de siste fire dagene i Syria. Hittil i dag skal nye 27 personer ha mistet livet, melder Al Jazeera.

HJELPER IKKE:  Den arabiske liga sendte godt over 100 observatører til Syria for å få en slutt på den utstrakte voldsbruken i landet, men har nå funnet ut at det motsatte skjer: Volden tiltar og antallet døde syrere stiger fra dag til dag. Her er tre observatører avbildet der de står og skuer ut over den sørlige byen Deraa i desember i fjor. Det var i jordbruksbyen Deraa at opprøret mot Bashar al-Assad startet den 15. mars i fjor. Foto: EPA/Scanpix
HJELPER IKKE: Den arabiske liga sendte godt over 100 observatører til Syria for å få en slutt på den utstrakte voldsbruken i landet, men har nå funnet ut at det motsatte skjer: Volden tiltar og antallet døde syrere stiger fra dag til dag. Her er tre observatører avbildet der de står og skuer ut over den sørlige byen Deraa i desember i fjor. Det var i jordbruksbyen Deraa at opprøret mot Bashar al-Assad startet den 15. mars i fjor. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Samtidig meldes det om harde kamper i utkanten av hovedstaden Damaskus i dag, i tillegg til kraftige angrep mot Baba Amr-nabolaget i opprørshovedstaden Homs.

Mandag blir Syria et tema i FN. Den arabiske liga og en rekke vestlige land jobber aktivt for å få i stand en felles resolusjon i FNs sikkerhetsråd, men Russland har hittil vært sterkt imot og varslet at de vil legge ned veto.

FOLKELIG OPPRØR:  Stadig flere syrere våger seg ut i gatene for å demonstrere mot Bashar al-Assad og hans regime. Her er det unggutter i byen Hula som demonstrerer mot presidenten med lekevåpen i går. Foto: Reuters/Scanpix
FOLKELIG OPPRØR: Stadig flere syrere våger seg ut i gatene for å demonstrere mot Bashar al-Assad og hans regime. Her er det unggutter i byen Hula som demonstrerer mot presidenten med lekevåpen i går. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer