Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den gang og i dag

Navn: Paul André Chaffey Alder: 35 Yrke: Direktør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hørtes ut som en stor nyhet i Politisk kvarter i radioen i går morges: Paul Chaffey proklamerte med den tyngde han er i stand til at Norge bør komme seg inn i EU så fort som bare mulig. Men det var ingen nyhet. Allerede i februar i fjor sa han det samme i klartekst. Det var heller ikke så oppsiktsvekkende, for alt under EU-avstemningen i 1994 ble han beskrevet som skaptilhenger av det europeiske fellesskap.

Men før han ble tviler, kjempet han mot det meste EF/EU representerte. I et intervju i Arbeiderbladet sa han at han ønsket hele EF fjernet. Spesielt hadde han imot det indre marked. Vi finner et klipp fra 92 hvor han uttrykker sjokk over at daværende AUF-leder og nei-mann Trond Giske nærmest omfavner Jens Stoltenberg og ja-siden i Arbeiderpartiet.

Vi vet at tidligere uttalelser og standpunkt er en politikers verste fiende. Men Chaffey tar det lett: For det første er han ikke politiker lenger. For det andre ble uttalelsene gitt under visse forutsetninger i en annen situasjon. Og for det tredje går vel verden videre, uansett.

- Hvem er Paul Chaffey, spurte husets oppegående tenåring i går morges og viste at glemselens slør over politikken kommer like raskt som tåke fra havet på Vestlandet en vårdag. Han forlot Stortinget i 97 etter to perioder. Fra første dag markerte han seg som mer enn vanlig kunnskapsrik, uten snev av klisjeer eller selvfølgeligheter. Han var den selvskrevne deltaker i alle fjernsynsdebatter. Hans sivile status var student med statsvitenskap og historie grunnfag. Lenger er han ikke kommet i den akademiske stige i dag, men nå er han direktør i markedsføring og energi i Statoil.

- Noen flere eksamener blir det neppe heller, jeg har ikke tid, sier han. Han har tvillingene Cathrine og Petter på tre og et halvt og Marianne på sju i tillegg til en krevende jobb. Han har alltid hatt stor omtanke for barn. Det fortelles at han en gang kom inn på gamle Ryktebørsen i Oslo hvor VGs Olav Versto satt med sitt da to år gamle barn i et lokale hvor røyken hang lavt over bordene. «Vet barnets mor at det er her,» skal Chaffey ha spurt. «Ja», svarte Olav, «men veit mor di at du er her?»

Chaffey er i dag partiløs og har stemt Ap. Kommer han noensinne tilbake til politikken igjen? Man skal aldri si aldri, men det er ikke veldig sannsynlig, medgir han og sier at i næringslivet er det minst like godt å sitte som på Stortinget, ikke minst fordi man der er resultatorientert.

I motsetning til Stortinget?