Nærmer seg stupet:  Japan kan få store økonomiske vansker i nær fremtid, mener sjefsøkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen. På bildet vises Tokyo Sky Tree.
Nærmer seg stupet: Japan kan få store økonomiske vansker i nær fremtid, mener sjefsøkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen. På bildet vises Tokyo Sky Tree.Vis mer

- Den giftige cocktailen kan få Japan til å kollapse

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen mener Japan nærmer seg stupet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no):  Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen er ute med en ny månedsrapport.

Her fokuserer hun på japansk økonomi, som hun mener nærmer seg stupet.

- IMF har nedjustert utsiktene for vekst i Japan i år fra 1,7 til 1,4 prosent. De advarte om at effekten av (statsminister Shinzo, red. anm) Abes reformpakke er i ferd med å svekkes, og at det er helt avgjørende å få implementert strukturelle reformer.

- Til nå har Japan stimulert økonomien gjennom ekstremt stimulerende pengepolitikk, noe som innebærer at sentralbanken kjøper opp 80-90 prosent av alle statslån som emitteres i Japan, skriver Holvik.

Møtet med eldrebølgen Hun mener det er viktig å følge med på hva som skjer i Japan.

- Dette både fordi det gir oss en pekepinn på hvilke utfordringer vi selv kan få i møte med eldrebølgen, men også fordi Japan er det land som i dag stimulerer sin økonomi mest aggressivt.

- Det innebærer i realiteten at Japan eksporterer sin svake vekst og deflasjon til andre land. Land som konkurrerer med Japan om eksport må kutte kostnader, og land som importerer fra Japan opplever lavere importpriser, påpeker sjeføkonomen.

Japans aggressive stimulanser øker ifølge Holvik sannsynligheten for at Den europeiske sentralbanken (ECB) vil begynne å stimulere - ved å tilføre banker ekstra likviditet eller ved å kutte renten ytterligere, med mål om å svekke euroen.

- Japan trenger desperat strukturelle reformer i lys av den raskt aldrende befolkningen. Befolkningen er ventet å falle fra dagens 128 millioner til 97 millioner i 2050.

- Med skrikende behov for arbeidskraft og skatteinntekter burde Japan øke kvinners arbeidstilbud og oppmuntre til innvandring. De vet hva som må gjøres, men lite tyder på at de er villige til å gjøre det, skriver Holvik.

- X-dagen nærmer seg Sjeføkonomen forteller at den såkalte X-dagen nærmer seg for Japan.

- Utfordringen, blant annet uttrykt av forrige sentralbanksjef Masaaki Shirakawa (som ble sparket av dagens statsminister Shinzo Abe), er at om det festes et bilde av at sentralbanken trykker penger for å finansiere staten, vil rentene etterhvert trolig stige, skriver Holvik videre.

Høyere renter vil ifølge Sparebank 1-økonomen medføre at japanske banker og andre investorer må ta tap på investeringene, noe som kan føre til insolvens.

- Et større fokus på soliditeten til japanske banker i en situasjon med svekket valutakurs, stigende renter og stigende inflasjon, kan bli en giftig miks.

- Fortsetter spareraten i Japan trenden fra før 2010, med et bratt fall, vil trolig Japan snart bli avhengig av flere utenlandske investorer for a dekke opp for den raskt voksende statsgjelden, fortsetter Holvik.

Negativ spiral Greier ikke Japan da å tiltrekke seg nok utenlandsk sparing, vil det ifølge sjeføkonomen kunne trigge en negativ spiral med stigende rente på japanske statsobligasjoner, en videre svekkelse av valutakursen, og påfølgende økning i inflasjonen.

- Den dagen dette skjer, har blitt omtalt som en X-dag.

- Ifølge Wall Street Journal har flere ledende politikere i Japan i flere år arbeidet med en plan for hva de skal gjøre ved en evt. X-dag, skriver Holvik.

- Krisen blir bare dypere Ifølge planen skal sentralbanken da få lov til å kjøpe japanske statsobligasjoner og således trykke penger.

- Med enorme utgifter knyttet til pensjon til de store pensjonskullene, og kraftig svekket skatteinngang som følge av fallende BNP-vekst, er vi allerede i startfasen av en X-dag.

- Utvikler det seg, vil den bli møtt med kraftigere politikktiltak som gjør at sentralbanken de facto vil finansiere statsgjelden i en lengre periode, fortsetter sjeføkonomen.

Dermed settes markedskreftenes disiplinerende rolle ifølge Holvik ut av spill - og politikerne får ingen respons på for sjenerøse valgløfter.

- Problemene for Japan vil derfor trolig bare vokse seg større og større, skriver Sparebank 1-økonomen.

Flere nyheter - Argentina står på randen av stupet
- Ukraina var varslet, snart kan det smelle her også
Holvik: Deflasjon er et nødvendig onde