Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Den gledelige nyheten er at en gruppe erfarne og heroiske homeopater er på plass i Vest-Afrika»

- Spør du meg, har ikke homeopati noe i en ebola-epidemi å gjøre, sier norsk forsker og ebola-ekspert.

BER FOR DE DØDE: En gruppe mennesker ber for nok et ebola-offer i Freetown i Sierra Leone. Bildet er tatt 30. oktober. Foto: EPA / STR
BER FOR DE DØDE: En gruppe mennesker ber for nok et ebola-offer i Freetown i Sierra Leone. Bildet er tatt 30. oktober. Foto: EPA / STR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikke bare engasjerer det internasjonale homeopati-miljøet seg nå i den pågående ebola-krisa - de er allerede på plass i Vest-Afrika.

I en pressemelding som ble lagt ut på hjemmesida til det amerikanske National Center for Homeopathy (NCH) for halvannen uka siden, informeres det om at en «liten internasjonal gruppe med efarne og heroiske homeopater har ankommet Vest-Afrika, og jobber for tida hardt med å undersøke pasienter, framstille «genus epidemicus», og starte klinisk behandling».

Organisasjonen hevder at homeopatimiljøet tidligere, og med suksess, har framstilt medisiner som er brukt i andre epidemier, inkludert hemoragisk feber.

«Genus epidemicus» er «medisinen» homepatene skal forsøke å framstille, og som de ifølge pressemeldinga selv mener de skal få til.

Det vil i så fall bli lagt merke til, for i homeopatiens 200 år lange historie venter man fortsatt på seriøs forskning som understøtter at homepatiske preparater i det hele tatt virker.

LES OGSÅ: - Homeopatisk medisin er bare vann

- Spør du meg som skolemedisiner, så har ikke dette noe i en ebola-epidemi å gjøre. Vi har ingen beviser for at det fungerer, og vi har ikke sett noen dokumentasjon på hvordan det måtte fungere, sier Håkon Bolkan, NTNU-forsker og ebola-ekspert.

- Kan gjøre stor skade Bolkan, som også er lege ved St. Olavs hospital i Trondheim, var selv i Sierra Leone i sommer mens ebola-epidemien raste.

- Jeg har ingen kjennskap til at homeopatimedisin skal ha noen rolle i bekjempelsen av ebola.

- Om man setter likhetstegn mellom alternativ naturmedisin og tradisjonell medisin i Vest-Afrika, så er det veldig utbredt. Det har imidlertid gjort betydelig mer skade enn nytte, sier han.

På generelt grunnlag påpeker Bolkan at det finnes naturpreparater som virker mot sykdom, men understreker samtidig at han med det ikke setter likhetstegn mellom homeopatimedisin og naturpreparater. Poenget er:

- Teoretisk sett er det ikke uansvarlig å bruke naturpreparater. Men man skal virkelig tenke seg godt om før man gjør forsøk på veldig sårbare og utsatte befolkninger i en situasjon lik den i Vest-Afrika. Folk er veldig sårbare, og villige til å prøve mye. Det skal man ha stor respekt for.

- Man kan gjøre stor skade. Det er viktig å ha erfaring med hvordan man håndterer ebola. Ikke alle intervensjoner i en katastrofe, er gode intervensjoner, sier han.

- Vanvittige vrangforestillinger Det var britiske The Guardian som først omtalte det internasjonale homepatimiljøets inntog i den pågående ebola-krisa i Guinea, Sierra Leone og Liberia.

Avisa skriver at ifølge forskere finnes det ikke bevis for at homeopatisk medisin har noen effekt på kroppen, siden bestanddelene i «medisinen» er så utvannet at de praktisk talt bare er vann.

Likevel, homeopatiklinikker har dukket opp over hele Afrika, og tidsvis tilbyr de en «kur» mot dødelige sykdommer som aids, tuberkulose og malaria.

Homeopatisk medisin er melkesukkertabletter som er gjennomtrukket av utgangsstoffer fra planter, dyr eller mineraler, og er kraftig fortynnet og potensert. Det vil si at de er ristet på en spesiell måte mellom hvert ledd i fortynningsprosessen, så kraftig at det ved de høye fortynninger ikke er noe stoff igjen i dem.

- Det er ikke et fnugg av bevis for at homeopatiske behandlinger er effektive for en infeksjon som Ebola, sier professor Edzard Ernst ved Universitetet i Exeter til The Guardian.

- Å tilby pasienter falskt håp er grusomt. Å late som at homeopati kurer Ebola er uansvarlig. Å reise til Vest-Afrika på en "homeopatisk misjon" er en avsløring den vanvittige vrangforestillingen mange homeopater lider av, sier Ernst.

Degradert etter homeopatistøtte Et parlamentsmedlem i New Zealand ble degradert etter at han foreslo å bruke homeopati i bekjempelsen av ebola.

The New Zealand Herald
skriver i dag at De Grønne-representant Steffan Browning ble avskiltet av sin partileder etter at han signerte et opprop som krevde at Verdens helseorganisasjon (WHO) startet med testing og distribusjon av homeopatisk medisin «så raskt som mulig for å bremse utbruddet».

De Grønne-leder Metiria Turei sa at hun strippet Browning for ansvaret for «naturhelse» for å bygge opp igjen tilliten til partiet

- Degraderingen sender et signal om at De Grønne har en kunnskapsbasert inngang til helsespørsmål, spesielt spørsmål om folkehelse, sa Turei.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!