Sri Lanka-terroren

Den gravide millionær­kona sprengte seg selv og sine tre barn

Da politiet kom på døra, drepte millionærkona seg selv, sine tre barn og fosteret hun hadde i magen. Hva fikk velstående mennesker til å gjennomføre terrorangrep på Sri Lanka?

TERROR: Kirker og hoteller var mål for et koordinert selvmordsangrep første påskedag på Sri Lanka. Nå skal overvåkningsbilder fra en av de katolske kirkene vise en av de mistenkte selvmordsbomberne. Video: St. Sebastians kirke Vis mer

Terrorangrepet på Sri Lanka på lørdag, da minst 250 mennesker ble drept, har etterlatt den lille øystaten i enorm sorg, og har ført til en omfattende menneskejakt på terroristene og deres nettverk.

Omkring 70 mennesker er pågrepet etter angrepet, samtidig har det åpenbart seg et skremmende islamistnettverk i gruppene National Thowheeth Jama'ath (NTJ) og Jammiyathul Millatu Ibrahim (JMI).

Sri Lanka har i tillegg identifisert 140 mennesker med tilknytning til IS, som hevder å stå bak angrepet som besto av seks simultanangrep mot tre luksushoteller og tre kirker.

Middelklassen og overklassen

Etterforskningen har også avdekket at samtlige antatte gjerningspersoner tilhørte middelklassen eller overklassen. Gjerningspersonene har trolig finansiert terroren.

SAMMEN MED SØNNEN: Kryddermogulen Mohamed Ibrahim (i midten) ser på sønnen Imsath til høyre i et bilde fra 2016.
SAMMEN MED SØNNEN: Kryddermogulen Mohamed Ibrahim (i midten) ser på sønnen Imsath til høyre i et bilde fra 2016. Vis mer

En av dem er Sri Lankas krydderkonge Mohamed Ibrahim - og hans sønner Inshaf og Ilham.

Første påskedag reiste de to fra familiens treetasjes luksusleilighet i hovedstaden i Colombo og sprengte seg selv i lufta på hotellene Cinnamon Grand og Shangri-La.

Politiet har siden forsøkt å pågripe hele familien til de to brødrene, men pågripelsen av kona til Inshaf, Fatima Ibrahim i den nevnte luksusleiligheten endte på verst mulig måte.

COLOMBO, SRI LANKA: Optikeren P.I. Fernando (50) var like ved da bomben gikk av. Vis mer

Sprengte seg selv og barna

Ifølge indiske Firspost sprengte hun seg selv i lufta da politiet kom på døra. Ibrahim var gravid. Og både hun, det ufødte barnet og hennes tre unge sønner døde i eksplosjonen. Det samme gjorde tre politifolk.

Det er uklart om det var satt opp snubletråd til eksplosivene i leiligheten, eller om kona detonerte bomba selv, skriver The Guardian.

En kilde nær familien sier til Reuters at den yngste broren, Ilham Ibrahim, åpent uttrykket ekstreme ideologiske syn og skal ha deltatt i National Thowheed Jamaths møter.

Han skal også ha vært en av mennene i en video, publisert av terrorgruppa IS tirsdag kveld. Etterretningstjenesten mener at kona Fatima også kan ha vært en av de tildekte selvmordsbomberne som vises på videoen, der de sverger troskap til IS. Ifølge Firsposts kilder, står hun til høyre i bildet, like bak sin ektemann.

PETTAH: Dagbladet er på plass i den muslimdominerte bydelen Pettah i Sri Lankas hovedstad Colombo. Video: John T. Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer

- Kan oppstå hvor som helst

Politiet har også pågrepet faren til de to selvmordsbomberne, kryddermogulen og forretningsmannen Mohamed Ibrahim. Han er mistenkt for å ha bidratt til terrorangrepet.

Hva får velstående mennesker til å gjennomføre angrep i et land som tidligere har vært fri for jihadistisk terror og som ligger isolert til fra etablerte nettverk?

- At et så stort angrep kan skje på et sted med liten muslimsk befolkning og som ikke har mye historikk med jihadisme, viser at slike miljøer kan oppstå nær sagt hvor som helst. Det krever som regel nettverksbyggere eller entreprenører, som for eksempel har forbindelser internasjonalt eller mobiliserer et miljø, sier Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt til Dagbladet.

Preger organisasjonen

- Er det vanlig at velstående mennesker blir terrorister og utfører selvmordsangrep selv?

- Det er ikke det vanligste, men heller ikke uvanlig. Bakgrunnen varierer veldig i nettverk som har vært involvert i terrorangrep internasjonalt. Det er også variasjoner fra land til land. Hvordan nettverkene har blitt til og hvordan mobiliseringen startet, preger ofte organisasjonen videre. Blir den opprettet i et universitetsmiljø eller for eksempel et fengselsmiljø vil organisasjonen bli preget av disse bakgrunnene, sier Nesser, som først og fremst har studert terror i Europa.

- Forskning har vist at personer fra alle samfunnslag kan bli radikalisert ved å bli utsatt for ensidig påvirkning over tid. En forutsetning for det er at det er personer og forbilder som manipulerer, sier han.

Et sofistikert angrep som på Sri Lanka må ha kostet for angriperne, med logistikk, organisering, detonatorer, eksplosiver og biler.

-I nettverk i Europa er det ofte slik at angriperne selv gjør en god del av finansieringen. Det er også et faktum at det også er manko på penger og at man da må ta av personlige midler, ta opp lån eller ty til kriminalitet. Salg av narkotika er en metode, blant annet brukt av Madrid-bomberne i forkant av angrepet i 2004. De solgte narkotika og stjålne biler. Mange av terroristene har en pragmatisk tilnærming til å skaffe seg penger, sier han.

- En fiasko

Myndighetene på Sri Lanka mener nå, fem dager etter terrorangrepet, at de har slått ned på samtlige radikale miljøer og IS-celler i landet. Likevel har blant annet australske og amerikanske myndigheter advart mot nye angrep i landet.

- Det er svært viktig å stoppe angrepsnettverk for å få ned den akutte trusselen og forebygge at nye danner seg i etterkant av et slik angrep, sier Nesser.

Det er i etterkant av angrepet kommet fram at myndighetene for flere uker siden ble advart om et nært forestående terrorangrep av utenlandsk etterretning. Notatet inneholdt informasjon om at gruppa NTJ ville bombe katolske kirker, og inneholdt blant annet navn og adresser til mistenkte terrorister. En bitter politisk konflikt mellom statsministeren og presidenten og politisk kaos gjorde at varselet aldri nådde fram.

Justisminister Rauff Hakeem kaller angrepene «en enorm fiasko fra etterretningstjenestene».

- Vi undervurderte ham

Zaharan Hashim beskrives som hjernen bak angrepet på Sri Lanka. Hatpredikanten gikk selv inn på luksushotellet Shangri-La i hovedstaden Colombo og sprengte seg selv ved frokostbuffeten sammen med en annen selvmordsbomber. Hashim skal i årevis ha vært inspirert av IS, drevet av et hat mot vesten, og blir beskrevet som en karismatisk lederskikkelse.

- Han var innflytelsesrik og tiltrekkende. Hans taler var intelligente, selv om det han sa om jihad var galskap. Vi undervurderte alle ham. Vi trodde aldri han ville gjennomføre det han sa, sier Marzook Ahamed Lebbe, lokalpolitiker i byen Kattakudy, der Hashim vokste opp, til New York Times.

HATPREDIKANT: Fundamentalisten Zahran Hashim er i politiets søkelys etter terrorangrepene på Sri Lanka. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen/Dagbladet TV Vis mer

Byen beskrives som en av få i landet med en muslimsk majoritet. Sri Lankas muslimer, som utgjør knappe 10 prosent av befolkningen, er mye omtalt etter angrepet. I nær tusen år har muslimer levd på Sri Lanka i fredelig sameksistens, som minoritetsbefolkning i et land der flertallet er singalesiske buddhister.

- Hjernevasket

Familien Ibrahim var en av dem som valgte å følge Hashim. Storebror Inshaf Ibrahim (33), som eide en kobberfabrikk, beskrives mer moderat i sine meninger, og skal ha vært kjent for å være sjenerøs med donasjoner til sine ansatte og de som slet i lokalområdet. Han var gift med datteren til en rik smykkeprodusent, og skal ikke ha hatt noe problemer med penger.

Storebror Inshaf skal også ha jobbet for sin fars selskap.

En kilde i selskapet sier til The Telegraph at Inshaf hadde vært «helt normal» fram til rundt tre år siden, da han begynte å bli påvirket av sin yngre bror. Kilden mener lillebroren hjernevasket Ilham.

- Nylig ble han så nær Ilham og han ble dypt religiøs. Når han ble så nær sin bror, forandret han seg.

Faren er en velstående forretningsmann som driver Ishana Exports. På sin nettside blir selskapet beskrevet som den største eksportøren av krydder fra Sri Lanka siden 2006, skriver The Telegraph.