Den grenze onder vann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske ubåtkapteinen i Harald Heide Steen jr. s skikkelse, er en av de fornøyeligste figurer i norsk humors historie. Bakgrunnen var en ubåt av Whisky-klassen som gikk på grunn i skjærgården utenfor Karlskrona. Men ubåthistoriene i svenske farvann på 1980-tallet er også alvor. Etter tre offentlige utredninger er ennå ikke svenskene kommet til bunns i historien. Løgn og bedrag har gått hånd i hånd med militærstrategiske handlinger på sofistikert plan. Den dag i dag er den fulle sannhet om hva som skjedde skjult i arkivene.

Alle ubåtutredningers mor var utredningen av 1983. Den fastslo at det var sovjetiske ubåter som krenket svenske farvann tidlig på 1980-tallet. Siden har det vært en glideflukt fra de bastante påstander om sovjetiske krenkinger til antakelse om at de fleste enten var vestlige eller luftspeilinger. Ifølge ei bok som nylig er kommet ut kan det også dreie seg om sildestimer eller mink.

Det er sekretæren for ubåtgranskingen fra 2001, ambassadør Mathias Mossberg som nå har gitt ut boka I mörka vatten der han med grunnlag i delvis ny informasjon tar et generaloppgjør med militære løgner som førte det svenske folket bak lyset. Han sannsynliggjør at storparten av ubåtene var vestlige. Den russiske ubåten U 137s havari var så eklatant at det ikke var mulig å fundere over nasjonaliteten. På den annen side var det også sannsynlig at den ikke var i spionasjeoppdrag, men simpelthen feilmanøvrerte. Den kunne ikke se den grenze onder vann og kjørte opp på land. Fyll var kanskje hovedgrunnen til forliset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer