Den greske ambassaden: - Vi prøver å redde dem, ikke senke båten

Går hardt ut mot anklagene fra Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag omtalte Dagbladet en video publisert av nyhetsbyrået Reuters der tyrkiske myndigheter hevder at den greske kystvakten forsøker å senke en båt full av migranter.

Videoen er ifølge Reuters frigjort av Det tyrkiske instituttet for offentlig diplomati og skal angivelig vise en gresk kystvakt forsøke å senke en oppblåsbar flåte fylt til randen med syriske flyktninger.

- Tullete beskyldninger
Se videoen øverst i saken.

Lørdag kommer Den greske ambassaden i Oslo med en krass uttalelse til Dagbladet.

- Vi benekter beskyldningene som kommer med denne videoen. De er tullete og helt uten grunnlag. Det klippet faktisk viser er besetningen som prøver å dra båten inntil skipet for å redde migrantene, sier førsteråd ved ambassaden, Eleni Triantafyllou.

- Vi redder, vi senker ikke
Hun forteller at videoen har sirkulert tungt i greske medier de siste dagene.

- Det er en kjent sak at den greske kystvakten redder hundrevis av mennesker i Egeerhavet hver dag. Samtidig forsøker vi også å jakte på menneskesmuglerne som står bak. Vi inviterer alle til å se nøye på videoen. Besetningen prøver å redde, ikke senke, gjentar Triantafyllou

- Anklagene har ingen substans
- Hvorfor kommer tyrkiske myndigheter med slike beskyldninger?

- Jeg kan ikke forklare hvorfor, men sannheten ligger i klippet. Det er veldig tydelig at vi prøver å redde dem. Disse anklagene har ingen substans og forsøker å skape et inntrykk av noe som ikke er der. Det kommer også fram i gresk media, fortsetter Triantafyllou.

- Ble vist til kommandør
Den tyrkiske nettavisen Hurriyet Daily News hevder at den tyrkiske kystvaktadmiralen, Hakan Üstem, viste videoen til den greske kystvaktkommandøren, Athanasios Athanasopulos, onsdag, og ba de greske besetningene om å «avstå fra slike handlinger».

- Mange migranter har rapportert om at greske kystvaktbesetninger senker båtene de reiser i, og jeg vil på det sterkeste be om at du gir ordre om at slike handlinger stoppe, sa Ûstem ifølge nettavisen.

Reuters meldte at det var 58 syriske flyktninger ombord i livbåten, inkludert små barn, men de ble kort tid senere plukket opp av et Tyrkisk kystvaktskip.