Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den gule flod er blitt rød

Kineserne leter etter forklaringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I byen Lanzhou har nesten en kilometer av Den gule flod blitt rød, melder det kinesise nyhetsbyrået Xinhua.

Fargeforandringen skyldes trolig utslipp fra lokale fabrikker, men det er uklart om det er giftig avfall som har lekket ut i Kinas nest største elv.

- Innbyggerne reagerte da de så rødt vann renne fra et avløpsrør ut i elven mellom klokken tre og klokken seks på ettermiddagen, opplyste Xinhua på mandag.

En ansatt i Den gule flods vannressurskomite bekrefter utslippet. Den ansatte, som bare ville oppgi navnet Wang, forteller at vannprøver fremdeles er til analyse og at det ikke finnes sikre svar på hva det er som har forårsaket fargeskiftet, skriver nyhetsbyrået AP.

Kinesiske byer er blant verdens mest forurensede byer og hundre millioner av mennesker lever uten tilstrekkelig tilgang på rent vann.

På grunn av manglende avløpssystemer og renseanlegg har det derfor vært en rekke tilfeller der lokale myndigheter har måtte stenge vannet.

Blant annet skjedde det i november i fjor da et stort giftutslipp i elva Songhua tvang myndighetene i Harbin til å stenge vannet i flere dager. Det giftige vannet nådde også Russland.

I forrige måned måtte 80 000 innbyggere i Hunan-provinsen klare seg uten vann av samme årsak.

SÅ RØDT: De to millioner innbyggerne i byen Lanzhou i provinsen Gansu stusser over hvorfor Den gule flod er blitt rød. Foto: AP/Scanpix
SÅ RØDT: De to millioner innbyggerne i byen Lanzhou i provinsen Gansu stusser over hvorfor Den gule flod er blitt rød. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Nå ropes det varsku igjen.

- Den gule flod er moderelven i vårt land. Se hvordan de har ødelagt den, het det i et innlegg på Sina.com.

Et annet innlegg på nyhetsnettstedet kom med denne oppfordringen til myndighetene i Lanzhou.

- La borgermesteren i Lanzhou drikke vannet og de vil umiddelbart ha tiltak på plass for å få bukt med miljøforurensingen.

Ifølge Kang Ming Ke, ansatt i byens miljøvernråd, var det ingen kjemikaliefabrikker i nærheten av utslippet. Kang sa at det røde vannet kunne komme fra sentralvarmefabrikker som farger det varme vannet for å forhindre at folk skal bruke det.

image: Den gule flod er blitt rød