Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Den gyldne moske» sprengt i Irak

Politiet tror mennesker er begravet i ruinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En stor eksplosjon ødela i morgentimene i dag en av sjia-muslimenes viktigste helligdomer i Irak. En stor eksplosjon rammet al Askari-moskeen som ligger i Samarra, 90 km nord for Bagdad, og politiet tror det ligger mennesker begravd i ruinene, melder AP.


Moskeen er kjent som «den gyldne moske» på grunn av sin gullfargede kuppel.

Eksplosjonen er det tredje store angrepet på sjia-muslimske mål i Irak på like mange dager.

Profetens etterkommere

Rett før syv i dag morges skal to menn, kledd i uniformene til de irakiske spesialstyrkene, tatt seg inn i moskeen, overumplet vaktene og politifolkene som passet på, plassert eksplosiver og så flyktet fra stedet.

Ifølge den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Mouwafak al-Rubaie var det al Quaida-tilhengere og militante Ansar al-Sunna-tilhengere som sto bak angrepet.

- Gruppene vil starte en borgerkrig i Irak, uttalte al-Rubaie til tv-kanalen al Arabiya.

Etter angrepet har tusenvis av sjia-muslimer strømmet ut i gatene for å protestere mot angrepet.

Økende spenning

Al Askari-moskeen er en del av Imam Ali al-Hadi-mausoleet, og et av sjia-islams helligste steder. Tradisjonen forteller at mausoleet er i nærheten av stedet der den siste av de tolv  imamene, Mohammed Al-Mahdi, forsvant. Al-Mahdi, kjent som den «skjulte imamen», var sønn og sønnesønn av de to imamene som skal være begravet i mausoleet.

Et angrep på helligdommen blir betraktet som et alvorlig angrep på alle sjia-muslimer, og spenningen mellom sjia- og sunni-grupper øker nå i Irak.

Både sunni-muslimske og sjia-muslimske ledere har fordømt angrepet på moskeen, og det ble tatt avstand fra angrepet fra minaretene i flere moskeer i dag.

TOTALSKADD: al Askari-moskeen blir kalt «den gyldne moske» på grunn av sin gullfargede kuppel.
VOLDSOMME PROTESTER: Sjia-muslimer strømmet ut i gatene for å protestere mot at en av deres helligste steder ble ødelagt.
SØKER I RUINENE: Onsdag morgen en av sjia-muslimenes viktigste helligdomer i Irak, al Askari-moskeen, ødelagt i en stor eksplosjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!