Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den handikappede kvinnen kan ikke prate. Nå frykter politiet at hun er misbrukt av en inntrenger.

Politiet på Hadeland etterforsker om en fremmed mann brøt seg inn i en omsorgsbolig og misbrukte en multifunksjonshemmet kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HADELAND (Dagbladet): Men det mulige offeret, en kvinne i 30-åra, kan ikke snakke. Derfor må politiet støtte seg til de som jobber ved omsorgsboligen i Hadelands-kommunen for å se om de kan forstå ut fra kvinnens oppførsel om et overgrep har funnet sted.

Det mistenkte overgrepet skal ha skjedd natt til 5. august i en omsorgsbolig i en kommune på Hadeland i Oppland. Politiet er sikre på at noen tok seg inn i leiligheten til den sterkt handikappede kvinnen om natta. Men ingenting er stjålet, og det er ikke utført hærverk.

Derfor frykter de ansatte som oppdaget at noen hadde vært inne i leiligheten at kvinnen har blitt seksuelt misbrukt, og har varslet politiet.

Tolker humøret

Etterforskningen er vanskelig, for den handikappede kvinnen kan ikke snakke. Etter det Dagbladet kjenner til, kan hun heller ikke kommunisere gjennom tegnspråk eller ved å tegne. Derfor er det umulig å avhøre det mulige offeret. De ansatte må, ifølge kilder, tolke den handikappede kvinnens humør for å forstå hvordan hun har det.

- Dette er en meget vanskelig sak. Det vi prøver å klarlegge, er om det har skjedd et overgrep mot en multihandikappet person. Noen har vært i leiligheten, og det kan ha skjedd et overgrep. Men kvinnen har ikke språk. Derfor har vi gjort tekniske undersøkelser, og vi avhører de som har vært rundt den funksjonshemmede personen, sier politiadvokat Tom Gjestvang ved Oppland politidistrikt.

Gjennom vindu

Den som tok seg inn i omsorgsboligen klarte å åpne et vindu på baksiden av leiligheten til kvinnen gjennom et mindre luftevindu. Da de ansatte kom til leiligheten morgenen etter, skjønte de raskt at noen hadde vært der. Det er også funnet spor av innbrudd på vinduskarmen, og det er sikret en del avtrykk inne i leiligheten.

- Vi kan ikke si hvilke funn vi har gjort, men det er ikke funnet konkrete bevis på overgrep. Det er heller ikke mulig å lese ut av kvinnens oppførsel om noe har skjedd med henne. Men det er ikke gjort noen form for tyveri eller hærverk, og det leder til at det er en mulighet for at det er begått et overgrep, sier Gjestvang.

Rammer sterkt

Omsorgsboligen, som består av fem leiligheter for multihandikappede personer, er døgnbemannet. Om natta er det en hvilende nattevakt, men denne har ikke mulighet til å overvåke hva som skjer i alle leilighetene til enhver tid. Leilighetene ligger midt i tettbygd strøk. Vinduet der inntrengeren tok seg inn, ligger på baksiden og er omgitt av tett vegetasjon.

Rådmannen i Hadelands-kommunen sier til Dagbladet at de ansatte reagerte da de merket at noen hadde vært i leiligheten.

- Vi ba om politiets hjelp til å finne ut hva som har skjedd, og politiet sier at det kan ha skjedd noe alvorlig. I disse omsorgsboligene bor det mennesker som er sterkt funksjonshemmet, med et spesielt behov for at trygghet og sikkerhet. Derfor har dette rammet de ansatte sterkt, sier rådmannen.