Den håpefulle

Navn: George W. Bush Alder: 53 Yrke: Guvernør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare én gang tidligere i amerikansk historie har en presidents sønn blitt president, men det er 175 år siden. Nå kan det skje igjen. Texas-guvernør George W. Bush har i dag en solid ledelse på alle meningsmålinger, og har stilt alle andre republikanske kandidater i skyggen.

Da han i helga besøkte staten Iowa for å signalisere at han ville søke å bli nominert som det republikanske partiets presidentkandidat, ble han tatt imot som en popstjerne.

Han er også den mest populære guvernør Texas har hatt på mange tiår. Han vant første gang over den sittende demokratiske guvernør, Ann Richards, i 1994. Valgskredet han opplevde da han stilte til gjenvalg i 1998 ga høyere stemmetall enn noen annen republikansk guvernørkandidat i USA fikk.

På den nasjonale arena er han imidlertid et ubeskrevet blad. Ikke siden Dwight D. Eisenhower har det vært stilt så store forventninger til en kandidat som ikke har vært visepresident eller innehatt andre høye verv i Washington.

Når så mange republikanere nå flokker seg bak George W. Bush skyldes det ikke minst «familiebåndene» til det republikanske partiet. Det er bare Ronald Reagan som blir mer beundret av de trofaste partisliterne enn George W.s foreldre George og Barbara Bush. Farens nettverk i partiet har også bidratt til at sønnen i dag har et valgkampfond som tilsvarer nesten 150 millioner kroner. Han nærmeste utfordrer, Elizabeth Dole, har så langt måttet nøye seg med småpenger i forhold til Bushs velfylte pengekiste.

Han er ingen stor taler, men er populær blant sine medguvernører, utstråler selvtillit, og har godt lag med velgerne. I Texas har han også klart å få oppslutning blant svarte og spansktalende, velgergrupper hvor det demokratiske partiet fram til nå har hatt sikker oppslutning.

Han har også en god porsjon humor, noe som har gjort ham godt likt både hos velgerne og blant politiske kommentatorer. Da charterflyet han hadde leid for å dra til Iowa hadde tatt av fra Austin i Texas, grep han mikrofonen og ga følgende melding til valgkampmedarbeidere og pressefolk som fulgte ham:

- Dette er presidentkandidaten. Vær vennlig å plassere alle forventninger trygt på bagasjehyllen over dem. De kan endre seg i løpet av turen, falle og skade noen, spesielt meg.

Og hva er kandidatens hovedbudskap så langt til velgerne? Ingen skatteøkning, selvfølgelig. Det lovet også hans far det amerikanske folket da han satt som president. Det løftet klarte imidlertid George Bush ikke å holde, og han ble ikke gjenvalgt.