Den håpløse kampen

NABULUS (Dagbladet): Mellom 200 og 300 palestinske geriljakrigere springer desperate rundt i gamlebyen i Nabulus. Israelerne, som er totalt overlegne militært, skyter vilt mot dem og kommer stadig nærmere. Palestinerne vet at sjansen for å dø er skyhøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Først i går lot israelerne oss få gå i fred til gamlebyen i Nabulus. Der møtte vi palestinske geriljamenn, som skjøt mot oss da vi kom. Vi sa vi var journalister, og etter hvert fikk vi komme bort til dem, sier Odd R. Andersen til Dagbladet.

Geriljamennene forklarte pressefolkene hvordan de skulle komme trygt fram til dem. I gatene lå det ledninger som førte til udetonerte bomber, lagt ut i de trange gatene av palestinerne.

Oppglødde

Andersen har vært ei uke i Nabulus. Arbeidsforholdene har vært ekstremt vanskelige. Israelske stridsvogner har stått utenfor hotellet hans. Først i går fikk han dokumentere kampene i gamlebyen, hvor han fulgte palestinske geriljamenn i fire timer.

- Geriljamennene var veldig nervøse og desperate, men da vi kom ,ble de mer oppglødde. De ville vise oss rundt, og følte nok også at det var bedre for deres egen sikkerhet, sier Andersen.

I en av de trange gatene møter de en mann som er på vei til å detonere ei bombe idet israelerne nærmer seg. Andersen tar bilde og går videre. Noen hundre meter oppe i gata - ved neste frontlinje - ser han tre døde menn. Israelske stridsvogner og soldater skyter mot de to- tre geriljamennene som gjemmer seg bak gatehjørnet. En person springer ut og forsøker å få med seg en av de døde sånn at han kan begraves.

- Men han klarte ikke å hente likene. I stedet ble han skutt i foten og båret ut på båre. Den ene av de døde var Ahmed Tahouk. Han ledet de svarte panterne under den første intifadaen, forteller Andersen.

- Desperate

Litt lenger oppe i gata ser nordmannen tre geriljamenn sitte i skjul under en bue i gamlebyen. På veggen bak dem henger det bilder av palestinske martyrer (folk som er drept av israelerne eller i selvmordsaksjoner).

- De forsøkte å sitte i dekning under taket. Men de vet at israelerne sakte, men sikkert kommer nærmere. Jeg ser frykt i ansiktet deres, forteller Andersen.

Geriljamennene blir sittende, mens for Andersen går turen videre til en av de tre moskeene i gamlebyen. Underveis ser han kvinner og barn kikke engstelig ut av vinduene. De frykter at israelerne snart er utenfor deres hjem. Foran moskeen møter Andersen en gruppe mennesker som begraver 13 døde i massegraver. Kvinnene gråter høyt. Folk roper «Allah er stor» og «hvor er araberne».

- Kvinnene var desperate, og det var en nervøs stemning blant mennene. De er innesperret og vet at de ikke kommer seg ut. Det er en håpløs kamp i utgangspunktet, og de er klar over at de kommer til å dø. Men de vil ikke gi opp, sier Andersen.

Foreløpig vet ingen hvor mange som er skadd og drept i Nabulus de siste dagene, men i løpet av de fire timene Andersen var i gamlebyen så han 16 døde og 2 skadde. Menneskerettighetsorganisasjoner frykter at en massakre skal finne sted i byen.

- I gamlebyen i Nabulus er det ikke plass til tanks. Israelerne har begynt å ødelegge hus i utkanten av gamlebyen, men de må inn med fotsoldater dersom de skal ta geriljamennene. Både israelere og palestinere vil miste livet, men israelerne er mye sterkere militært, sier Andersen.

Mens Andersen trekker seg inn i hotellet, kommer de israelske soldatene lenger og lenger inn i gamlebyen. Tilbake er de palestinske geriljamennene. Nervøse og desperate. Området rundt dem er så godt som omringet av israelske stridsvogner, og de 200- 300 palestinske geriljamennene vet at de må kjempe videre: i den håpløse kampen mot overmakten.

SKUTT I FOTEN: Palestineren som forsøker å hente liket av Ahmed Tahouk ble skutt i foten. Her blir han båret til en av byens tre moskéer, som fungerer som sykehus disse dagene.
SKYTER MOT OVERMAKTA: To palestinske geriljakrigere forsøker å skyte mot de israelske stridsvognene og soldatene som står 200 meter lenger oppi gata rundt hushjørnet. Kulehullene i den stengte butikken rett over gata viser hvor kraftig skuddvekslingen er.
SKYTER MOT JOURNALISTENE: En israelsk soldat skyter mot Odd R. Andersen og flere andre internasjonale journalister søndag. Arbeidsforholdene i Nabulus har vært veldig vanskelige. Israelske stridsvogner har stått utenfor hotellet hvor mediefolkene bor for at de ikke skulle bevege seg utendørs. Først i går klarte Andersen å komme seg til stedet hvor kampene pågår, i Nabulus' gamleby.
LIGGER DØD I GATA: Lederen av de svarte panterne under den første intifadaen, Ahmed Tahouk, ligger død i en av gatene i Nabulus' gamleby. Over liket skytes israelske og palestinske kuler. <!--/BTEK1--><!--BTEK2-->SKUTT I FOTEN: Palestineren som forsøkte å hente liket av Ahmed Tahouk ble skutt i foten. Her blir han båret til en av byens tre moskeer, som fungerer som sykehus disse dagene.
LIVREDDE: Seks palestinske geriljamenn søker dekning i en av de smale gatene i Nabulus' gamleby. - Jeg så frykten i ansiktet deres. De vet at de er innesperret, sier Odd A. Andersen, som fulgte de palestinske geriljamennene i går.
MASSEGRAVER: Ingen vet ennå hvor mange personer som er drept i Nabulus. I går så Odd R. Andersen i alt 13 mennesker bli begravet utenfor en moské.