SANK: Dansker skal nå undersøke den hemmelige Camp Century-atombasen som sank ned i isen på Grønland. Foto: US Army
SANK: Dansker skal nå undersøke den hemmelige Camp Century-atombasen som sank ned i isen på Grønland. Foto: US ArmyVis mer

Atombasen Camp Century:

Den hemmelige atombasen har sunket 35 meter ned i isen: Nå skal danskene undersøke den

Da amerikanerne flyttet ut av den hemmelige atombasen Camp Century, sank den ned i isen på Grønland. Nå smelter isen, og danskene skal undersøke basen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet med den noe spesielle leteaksjonen er å kartlegge hvilke farer som truer etter et halvt århundre under innlandsisen i Arktis. Et eller annet sted der nede finnes to millioner liter spillvann og 9.000 tonn skrot, inkludert en atomreaktor. Amerikanerne gjorde seg ikke overdreven flid da de ga opp Camp Century i 1967 etter bare åtte års drift.

Reaktoren produserte strøm til å drive basen i isødet, og det er den som anses som den største potensielle trusselen. I sommer sender Geus, den danske geologiske myndigheten, seks forskere for å undersøke forholdene ved den forlatte basen. Dette skjer etter at en forskerrapport i fjor advarte mot issmelting rundt basen som følge av global oppvarming.

– Det er for tidlig å si om det finnes noen fare for forurensing fra basen, som har sunket 35 meter ned i isen. Under dagens forhold ville jeg blitt overrasket om smeltevannet har kommet mer enn fem meter ned, sier William Colgan, som skrev rapporten, til nyhetsbyrået Ritzau.

Spørsmålet er hva som vil gi minst risiko for miljøskader. Å la skrapet ligge eller bruke store ressurser på å hente det opp fra Grønlands frosne favn.

(©NTB)