BLE OVERVÅKET: Karin og Thorvald Stoltenberg ble flere ganger invitert til en bolig ved Fornebu hvor KGB-offiseren Vasilij Toropov bodde. Der var det installert utstyr for telefon- og romavlytting.Foto: Geir Bølstad
BLE OVERVÅKET: Karin og Thorvald Stoltenberg ble flere ganger invitert til en bolig ved Fornebu hvor KGB-offiseren Vasilij Toropov bodde. Der var det installert utstyr for telefon- og romavlytting.Foto: Geir BølstadVis mer

Den hemmelige KGB-historien

Thorvald Stoltenberg måtte rapportere KGB-møter og alkoholbruk. - Det var ikke avholdslosjen vi ble invitert til, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Mens både USA og Sovjetunionen konkurrerte om å bygge den største atombomben, brukte KGB alkohol og cocktailselskaper som våpen for å påvirke samfunnstopper og rekruttere spioner i Norge.

Én av de fremste KGB-offiserene i Norge på 1960-tallet var Vasilij Toropov. Han besøkte norske klubber og restauranter, som Kaba, Casino, Down Town Key Club og Tostrupkjelleren, hvor han spanderte drinker og sprit på unge politiske talenter, journalister, kulturpersonligheter og diplomater.

Én av de som lot seg påspandere var tidligere forsvarsminister og utenriksminister, Thorvald Stoltenberg, som er faren til nåværende Nato-sjef Jens Stoltenberg.

- Ingen avholdslosje

- Det var ikke en avholdslosje vi kom til. Vi ble alltid servert alkohol, og det kunne være livlig til langt på natt. Jeg husker at jeg fikk vodka og russisk vin som gaver før jul og påske. Det var slik det var den gangen, sier Stoltenberg (83) til Dagbladet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn