Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den hemmelige koden ingen klarer å knekke

Nå avslører hjernen bak en ny ledetråd.

UKNEKKELIG?: Skulpturen Kryptos er plassert utenfor CIAs hovedkvarter i Langley, Virginia. Foto: Wikimedia Commons.
UKNEKKELIG?: Skulpturen Kryptos er plassert utenfor CIAs hovedkvarter i Langley, Virginia. Foto: Wikimedia Commons. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 20 år har Jim Sanborns skulptur «Kryptos» ved CIAs hovedkvarter i Virginia skapt hodebry. Koden har fremstått som uknekkelig, og har blitt en besettelse for kodeknekkere verden over.

Du kan ha deler av koden hjemme uten å være klar over det. Den er nemlig avbildet på bokomslaget til den amerikanske utgaven av bestselgeren «Da Vinci-koden».

«Kryptos» er, som navnet tilsier, prydet med kryptiske koder. Den består av fire forskjellige kodedeler. Så langt har man bare klart å knekke tre av delene, som består av 768 tegn. Fortsatt gjenstår 97 tegn som ingen har vært i nærheten av å tyde.

Selv ikke CIA-eksperter har vært i stand til å dekryptere hele koden, noe som har blitt en pinlig affære for etterretningsbyrået.

Sanborn har nå sett seg lei av amatørkryptologer som ringer, sender epost, til og med dukker opp på døra hans for å få svar. Derfor har han avslørt at delen NYPVTT fra 64. til 69. bokstav betyr Berlin, skriver Videnskab.dk.

Førkrigskoder Arbeidet med den myteomspunnede skulpturen startet allerede i 1988. Da Sanborn lagde skulpturen, kunne han ingenting om koder. Han fikk derfor hjelp av en tidligere CIA-ekspert, William Webster, som ga ham en innføring i kodenes verden.  

Webster krevde å få løsningen for å hindre at CIA ble latterliggjort. Men Sanborn fortalte i 2005 at løsningen Webster fikk, kun var en liten del av hele budskapet.

«Kryptos»-koden er basert på koder fra før andre verdenskrig, og kan knekkes ved hjelp av penn og papir. Den er delt i fire deler. Kun ved å løse første del, vil man kunne komme videre til neste.

Da Sandborn laget koden, regnet han med at de tre første delene ville ta tre uker å knekke, mens den siste delen ville ta syv år. Det er nå 20 år siden.  

Iqlusion For 11 år siden ble de første tre delene av koden dekryptert. Det var CIA-analytikeren David Stein som plutselig fant løsningen etter å ha lekt seg med penn og papir i hver eneste lunsjpause i hovedkvarterets kantine, som har utsikt til skulpturen.  

Han fikk hjelp av dataekspert og amatørkryptolog Jim Gilliogly til å skrive ut den siste delen av koden ved hjelp av et program han selv hadde laget. De studerte mange andre koder, tegn og illustrasjoner.  

En del av løsningen finnes i de 768 tegnene som ble dekryptert. Første del lyder som følger:  

Between subtle shading and the abscence of light lies the nuance of iqlusion.  

Dette er en setning Sanborn selv har funnet på, og stavefeilen iqlusion i stedet for illusion er lagt inn med vilje. Grunnen er at det ikke er ordene i seg selv som er viktige, men bokstavenes plassering.  

Lengde- og breddegrad Andre del lyder:  

It was totally invisible. How's that possible? They used the earth's magnetic field. x The information was gathered and transmitted undergruund to an unknown location. x Does Langley know about this? They should: it's buried out there somewhere. x Who knows the exact location? Only WW. This was his last message. x Thirty eight degrees fifty seven minutes six point five seconds north, seventy seven degrees eight minutes forty four seconds west. Layer two.

Koden forteller noe som er begravet, og oppgir lengde- og breddegrad: 38 57 6.5 N, 77 8 44 W.

Man diskuterer om det ligger innenfor området til CIAs hovedkvarter eller rett utenfor. Ifølge koden er det bare WW som vet. Sandborn har senere fortalt at WW står for William Webster, som Sandborn avslørte koden overfor.

Tutankhamon Den tredje delen stammer fra 26. november 1922 — datoen da arkeologoen Howard Carter fant Tutankhamons gravkammer i Egypt. I dagboka si skrev Carter:

Slowly, desperately slowly, the remains of passage debris that encumbered the lower part of the doorway was removed. With trembling hands I made a tiny breach in the upper left-hand corner. And then, widening the hole a little, I inserted the candle and peered in. The hot air escaping from the chamber caused the flame to flicker, but presently details of the room within emerged from the mist. x Can you see anything? Q

Det siste spørsmålet «Can you see anything» er ikke med i koden, men det kan være en del av løsningen. Svaret var for øvrig «Ja, vidunderlige ting»

En hendelse Disse tre delene skal altså være nøkkelen til å løse den fjerde. Det siste ledetråden som Sanborn nå har avslørt kan hjelpe til med å knekke den siste kodedelen. Men selv om dette gjøres, er det i tillegg enda en skjult beskjed i skulpturen i form av en gåte.

Ifølge Sanborn må man befinne seg innenfor området til CIA for å kunne løse den.

- I den delen av koden som har blitt tydet, refererer jeg til en hendelse som fant sted ved CIAs hovedkvarter, sa Sandborn i et intervju med Wired.com i 2005.  

Det kan referere til noe Sanborn har gravd ned da han installerte skulpturen. Ordet Berlin har nå fått kryptologer til å spekulere i om hemmeligheten kan ligge ved Berlinmur-monumentet som befinner seg inne på CIA-området.

Ønsker du å delta i arbeidet med å løse mysteriet, finnes det utallige nettsider som er opprettet ene og alene til dette formålet. Men pass deg - det kan bli en besettelse ...

DA VINCI-KODEN: Deler av Kryptos-koden er svakt antydet på den amerikanske utgaven av Da Vinci-koden.
DA VINCI-KODEN: Deler av Kryptos-koden er svakt antydet på den amerikanske utgaven av Da Vinci-koden. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!