Den hemmelige koden ingen klarer å knekke

Nå avslører hjernen bak en ny ledetråd.

UKNEKKELIG?: Skulpturen Kryptos er plassert utenfor CIAs hovedkvarter i Langley, Virginia. Foto: Wikimedia Commons.
UKNEKKELIG?: Skulpturen Kryptos er plassert utenfor CIAs hovedkvarter i Langley, Virginia. Foto: Wikimedia Commons. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 20 år har Jim Sanborns skulptur «Kryptos» ved CIAs hovedkvarter i Virginia skapt hodebry. Koden har fremstått som uknekkelig, og har blitt en besettelse for kodeknekkere verden over.

Du kan ha deler av koden hjemme uten å være klar over det. Den er nemlig avbildet på bokomslaget til den amerikanske utgaven av bestselgeren «Da Vinci-koden».

«Kryptos» er, som navnet tilsier, prydet med kryptiske koder. Den består av fire forskjellige kodedeler. Så langt har man bare klart å knekke tre av delene, som består av 768 tegn. Fortsatt gjenstår 97 tegn som ingen har vært i nærheten av å tyde.

Selv ikke CIA-eksperter har vært i stand til å dekryptere hele koden, noe som har blitt en pinlig affære for etterretningsbyrået.Sanborn har nå sett seg lei av amatørkryptologer som ringer, sender epost, til og med dukker opp på døra hans for å få svar. Derfor har han avslørt at delen NYPVTT fra 64. til 69. bokstav betyr Berlin, skriver Videnskab.dk.

Førkrigskoder Arbeidet med den myteomspunnede skulpturen startet allerede i 1988. Da Sanborn lagde skulpturen, kunne han ingenting om koder. Han fikk derfor hjelp av en tidligere CIA-ekspert, William Webster, som ga ham en innføring i kodenes verden.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer