SYMBOLIKK: På ett av bildene figurerer attentatmann på en strand mens han sitter på huk over tallene 14 og 88 som er risset inn i sanden. Tall som har stort betydning for medlemmer av sympatisører med «White Power»-ideologien. Foto: lastrhodesian.com
SYMBOLIKK: På ett av bildene figurerer attentatmann på en strand mens han sitter på huk over tallene 14 og 88 som er risset inn i sanden. Tall som har stort betydning for medlemmer av sympatisører med «White Power»-ideologien. Foto: lastrhodesian.comVis mer

Den hemmelige symbolikken og kodene til massedrapsmannen

Forsøkte å ta sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag gikk Dylann Roof inn i kirka i Charleston, og drepte ni personer. I ettertid har det blant annet kommet fram ting som tyder på at han hadde et sterkt rasehat, og på en nettside ble det også funnet et manifest samt en rekke bilder.

På ett av bildene figurerer attentatmann på en strand mens han sitter på huk over tallene 14 og 88 som er risset inn i sanden. Tall som har stort betydning for medlemmer av sympatisører med «White Power»-ideologien.

White Power Tallene 14 og 88 er gjengangere ideologien knyttet til «White Power» og nynazister. 88 trekker ut den åttende bokstaven i alfabetet, «H», to ganger. HH er dermed en forkortelse for Heil Hitler. Også 18 (AH - Adolf Hitler) er populært.

Det andre tallet Roof har skrevet i sanden, 14, har sin rot i den rasistiske sekten Ku Klux Klan. Det skriver nettmagasinet Slate i en artikkel fra 2008 etter at attentatplaner mot daværende presidentkandidat Barack Obama ble avslørt.

David Lane, som var med på å grunnlegge grupperingen, skrev nemlig et 14 ord langt oppdrag til alle sympatisører og tilhengere av gruppas ekstreme ideologi:

«We must secure the existence of our people and a future for white children.»

«Vi må sikre eksistensen for våre folk og en framtid for hvite barn.»

4/20 Dette er heller ikke de eneste tallene som har betydning for medlemmer av «White Power»-bevegelser.

Tallene 4/20 representerer fødselsdagen til Adolf Hitler - den 20. dagen i den fjerde måneden.

Tallet fem står for motstand og manglende samarbeidsvilje med myndighetene og politiet i form av femordssvaret «I have nothing to say».

311 refererer igjen til Ku Klux Klan som tre ganger den ellevte bokstaven (K) som igjen gir KKK.

Skulle ikke overlevd Hood ble som kjent arrestert dagen etter at han gjennomførte massakren i den historiske Emanuel African Methodist Episcopal Church i Charleston, men det er ting som kan tyde på at de tikke var planen.

Det gir i alle fall sønnen til et av ofrene uttrykk for.

- Han rettet våpenet mot sitt eget hode og trakk av, men det sa bare «klikk». Planen hans var aldri å komme ut av den kirka i live, sier Kevin Singleton, sønnen til 59 år gamle Myra Thompson, til Los Angeles Times.

Han har fått beretningen fra en av de overlevende - 69 år gamle Polly Sheppard. Hun ble visstnok spart av drapsmannen slik at hun kunne fortelle omverdenen hva som hadde skjedd i kirka.