Den hemmelighetsfulle gruppa driver skyggediplomati i kulissene til verdens største konflikter

«The Elders» startet av en musiker og en entrepenør.

THE ELDERS: Gruppa, som i skrivende stund består av 12 diplomatiske og politiske tungvektere, ble grunnlagt av Nelson Mandela i 2007. Den gang under lederskapet til erkebiskop Desmond Tutu. Fra venstre Graca Machel, Fernando Henrique Cardoso, Desmond Tutu, Jimmy Carter, Mary Robinson, Kofi Annan, Gro Harlem Brundtland, Martti Ahtisaari, Ela Bhatt og Lakhdar Brahimi. Foran sitter grunnlegger Nelson Mandela. Foto: NTB Scanpix
THE ELDERS: Gruppa, som i skrivende stund består av 12 diplomatiske og politiske tungvektere, ble grunnlagt av Nelson Mandela i 2007. Den gang under lederskapet til erkebiskop Desmond Tutu. Fra venstre Graca Machel, Fernando Henrique Cardoso, Desmond Tutu, Jimmy Carter, Mary Robinson, Kofi Annan, Gro Harlem Brundtland, Martti Ahtisaari, Ela Bhatt og Lakhdar Brahimi. Foran sitter grunnlegger Nelson Mandela. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag reiser en gruppe med politiske toppkanoner besøke Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergey Lavrov.

Gruppa, som blant annet består av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, reiser til Russland i dag, og skal ifølge planen møte utenriksminister Lavrov tidligere president Mikhail Gorbatsjov og president Vladimir Putin.

- Det er lagt opp til samtaler med Putin, men at det faktisk blir gjennomført vet vi ikke før det skjer, sier Brundtlands rådgiver Jon Mørland til Dagbladet.

Tungvektere «The Elders» er en gruppe som i deres egne ord er «uavhengige globale ledere som jobber sammen for fred og menneskerettigheter».

Gruppa, som i skrivende stund består av 12 diplomatiske og politiske tungvektere, ble grunnlagt av Nelson Mandela i 2007. Den gang under lederskapet til erkebiskop Desmond Tutu.

Tutu gikk av i 2013 og etterlot sjefsstolen til tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan. Sammen med seg i rådet har han blant annet vår egen tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, den tidligere amerikanske presidenten Jimmy Carter og Martti Ahtisaari, som var president i Finland fra 1994 til 2000.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer