- Den høye oppslutningen er alarmerende

Angela Merkel sier hun er bekymret over framgangen til den ytterste høyrefløyen i Frankrike. Men Sarkozy frir til dem.

VALG: Angela Merkel (t.v.) er bekymret over Marine Le Pens (t.h.) gode valgresultat. Foto: EPA/JOCHEN LUEBKE/REUTERS/YVES HERMAN/AFP PHOTO/JOEL SAGET/NTBSCANPIX
VALG: Angela Merkel (t.v.) er bekymret over Marine Le Pens (t.h.) gode valgresultat. Foto: EPA/JOCHEN LUEBKE/REUTERS/YVES HERMAN/AFP PHOTO/JOEL SAGET/NTBSCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Le Pen fikk 18 prosent av stemmene i søndagens presidentvalg. Selv om det ikke var nok til å gå videre til andre runde, var det likevel den største oppslutningen partiet har fått i et presidentvalg.

- Den høye oppslutningen er alarmerende, men jeg håper det jevner seg ut i andre runde, sier Merkel via sin talsmann Georg Streiter, ifølge NTB.

Innvandringskritisk En jublende Marine Le Pen tok i mot resultatet i natt.

- Kampen om Frankrike har så vidt startet. Ingen ting vil lenger bli som før, sa lederen for det nasjonalistiske partiet Front Nasjonal.

Partiet er i dag sterkt innvandringskritiskt og opptatt av økonomisk proteksjonisme og nulltoleranse for lovbrudd. Deportering av ulovlige, kriminelle og arbeidsledige innvandrere har vært en av deres kampsaker. Le Pen ønsker også å forlate EU og kvitte seg med euroen.

Det var François Hollande som stakk av med seieren etter første runde, med 28,7 prosent av stemmene, tett etterfulgt av sittende president Nicolas Sarkozy, som havnet på andreplass med 27 prosent. At det skulle bli Hollande og Sarkozy som møtes til andre rundt 6. mai kom ikke overraskende på ekspertene.

-Kjemper videre I dag har Frankrikes sittende president Nicolas Sarkozy tydeligvis tatt Front Nasjonals valgresultat til etterretning og har i en uttalelse i dag fortalt at han skal stramme reglene for innvandring og sikkerhet, ifølge Reuters.

- I dag er jeg tilbake på kampanjesporet. Jeg vil fortsette å kjempe for våre verdier og løfter: respekt for våre grenser, kampen mot utflagging av våre fabrikker, kontroll på innvandringen og våre familiers sikkerhet, sa han i pressemeldingen.

Angela Merkel er en av Sarkozys støttespillere, og sier at hun fortsetter å støtte presidentens gjenvalg nå.

Avviser planer Tidligere har det gått rykter om at Merkel ville dra til Frankrike og bidra i kampanjen til Sarkozy, men hennes talsmann avviser nå at hun har slike planer, ifølge Reuters.

Det var i januar Merkels parti sa at hun aktivt skulle støtte Sarkozys gjenvalg, og at de to planla å møte opp sammen flere ganger i løpet av valgkampen. Men Sarkozy skiftet kampsaker i kampanjen, og har ikke lagt like mye vekt på båndene til Berlin som han har til temaer som innvandring og rikets sikkerhet.

Valgets andre runde skal holdes den 6. mai.