- Den høye oppslutningen er alarmerende

Angela Merkel sier hun er bekymret over framgangen til den ytterste høyrefløyen i Frankrike. Men Sarkozy frir til dem.

VALG: Angela Merkel (t.v.) er bekymret over Marine Le Pens (t.h.) gode valgresultat. Foto: EPA/JOCHEN LUEBKE/REUTERS/YVES HERMAN/AFP PHOTO/JOEL SAGET/NTBSCANPIX
VALG: Angela Merkel (t.v.) er bekymret over Marine Le Pens (t.h.) gode valgresultat. Foto: EPA/JOCHEN LUEBKE/REUTERS/YVES HERMAN/AFP PHOTO/JOEL SAGET/NTBSCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Le Pen fikk 18 prosent av stemmene i søndagens presidentvalg. Selv om det ikke var nok til å gå videre til andre runde, var det likevel den største oppslutningen partiet har fått i et presidentvalg.

- Den høye oppslutningen er alarmerende, men jeg håper det jevner seg ut i andre runde, sier Merkel via sin talsmann Georg Streiter, ifølge NTB.

Innvandringskritisk En jublende Marine Le Pen tok i mot resultatet i natt.

- Kampen om Frankrike har så vidt startet. Ingen ting vil lenger bli som før, sa lederen for det nasjonalistiske partiet Front Nasjonal.

Partiet er i dag sterkt innvandringskritiskt og opptatt av økonomisk proteksjonisme og nulltoleranse for lovbrudd. Deportering av ulovlige, kriminelle og arbeidsledige innvandrere har vært en av deres kampsaker. Le Pen ønsker også å forlate EU og kvitte seg med euroen.

Det var François Hollande som stakk av med seieren etter første runde, med 28,7 prosent av stemmene, tett etterfulgt av sittende president Nicolas Sarkozy, som havnet på andreplass med 27 prosent. At det skulle bli Hollande og Sarkozy som møtes til andre rundt 6. mai kom ikke overraskende på ekspertene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer