- Den høyeste reallønnsveksten siden 70-tallet

- Reallønnsvekst på 4 prosent, sa LO-leder Roar Flåthen etter at årets lønnsoppgjør i privat sektor ble klart sent torsdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den høyeste reallønnsveksten på 30 år, sa LO-leder Roar Flåthen etter at årets lønnsoppgjør i privat sektor var i havn sent torsdag kveld.

Årsaken til at oppgjøret med et tillegg på 4,5 prosent, inkludert overheng og lønnsglidning, blir så godt ifølge LO-lederen er at prisstigningen er så lav. Flåthen sier at reallønnsveksten blir på 4 prosent.

- Vi får en god kjøpekraftsforbedring, konstaterer han.Berører 300.000

Avtalen mellom LO og NHO gir et generelt tillegg på 2 kroner og 50 øre i timen. I tillegg blir det gitt et lavtlønnstillegg på 1 krone per time. Kronetilleggene tilsvarer en lønnsøkning på 4,5 prosent. LO-NHO oppgjøret berører om lag 300.000 arbeidstakere.

I tillegg ble det torsdag kveld også enighet mellom NHO og YS om identisk avtale for rundt 15.000 arbeidstakere i privat sektor.

Fordi lønnsøkningen er lavere enn de fleste prognosene, regner verken Flåthen eller NHO-direktør Finn Bergesen jr. med at forhandlingsresultatet får noen betydning for Norges Banks rentevedtak.

Både Flåthen og Bergesen understreker at oppgjøret må legge rammene for de oppgjørene i offentlig sektor som kommer over påske.Alle fornøyd

Både LO, YS og NHO var fornøyd med at de hadde klart å komme fram til en forhandlingsløsning for andre gangen på mange år.

FERDIG: NHO-sjef Finn Bergesen Jr. og LOs Roar Flåthen ble enige sent torsdag kveld. Foto: SARA JOHANNESSEN / SCANPIX
FERDIG: NHO-sjef Finn Bergesen Jr. og LOs Roar Flåthen ble enige sent torsdag kveld. Foto: SARA JOHANNESSEN / SCANPIX Vis mer

- Det har vært krevende forhandlinger, men alt i alt har vi kommet fram til en riktig løsning ut fra de forutsetningene som lå til grunn, konstaterte Bergesen etter at forhandlingene var avsluttet ved 23-tiden torsdag kveld.

Flåthen sier til NTB at resultatet ivaretar de lavtlønte og at det har en tydelig kvinneprofil. Han viser til at 45 prosent av kvinnene kommer til å bli omfattet av minstelønnsøkningen. For pleie- og omsorgssektoren kommer prosentandelen opp i 85,3 mens den blir på 67 prosent i butikkoverenskomsten.

- Totalen er derfor akseptabel, konkluderer han.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim fremhever det gode klimaet og atmosfærene mellom YS og LO under forhandlingene. Han karakteriserer forhandlingene med NHO som konstruktive.Lederlønnsirritasjon

De siste tallene fra Det tekniske beregningsutvalget som viser at lederlønningene det siste året har vært langt høyere enn lønnsveksten for industriarbeidere, har hatt liten innvirkning på forhandlingene.

- Tallene fører selvsagt til irritasjon og frustrasjon, men vi konstaterer at det er slik. Det er positivt at en del bedrifter setter spørsmålstegn ved de høye lederlønningene og opsjonsordningene. Vi er spent på hva de nye reglene for opsjoner i bedrifter der staten har eierinteresser vil føre til, sier Flåthen.

YS-leder Kvalheim peker på at man har fått med i protokollen at veksten i lederlønningene skal følge den generelle lønnsutviklingen i bedriften.

(NTB)