Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den høyrøsta amerikaneren

Richard Holbrooke var den eneste mannen i verden som kunne stanse Natos bombefly over Jugoslavia, og nå har han trolig gjort det. Han var mannen som stanset krigen i Bosnia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om tre dager vet vi om han også stanset krigen mot Jugoslavia og kampene i Kosovo.

Mentalt og fysisk utslitt av lange forhandlinger og søvnløse netter kunngjorde «Den høyrøsta amerikaneren» i går et gjennombrudd i forhandlingene med Slobodan Milosevic.

- Men vi er ikke ute av denne krisa ennå. Det gjenstår å se at Milosevic virkelig etterlever den avtalen han har godtatt, sa Holbrooke.

Han reiste til Beograd 23. juni i år for å stanse de serbiske overgrepene mot sivilbefolkningen i Kosovo, og kunngjorde at han møtte Milosevic for å unngå krig.

I skyttelfart

Siden har han trolig mistet oversikten over hvor mange ganger han har landet i Beograd, Pristina og Skopje i et heseblesende skytteldiplomati for freden. I time etter time har han sittet ansikt til ansikt med Slobodan Milosevic og hans drabanter.

Vi vet ikke hvordan han ordlegger seg, men det er kjent at han ikke hvisker. Graham Greene skrev boka «Den stillferdige amerikaneren». Holbrooke har fått tilnavnet «Den høyrøsta amerikaneren».
- Han drar til disse møtene godt beskyttet av et tykt lag av gode hensikter og uvitenhet, skriver en amerikansk journalist. Han er også godt beskyttet av en velutviklet selvtillit. Relativt ubeskjeden, sies det, men han var også mannen som stanset tre års borgerkrig i Bosnia.

Wonderboy

Han er Washingtons internasjonale wonderboy. Skyttergravsdiplomaten som møter slakteren i Beograd mens bombeflyene bunkrer drivstoff i Italia. Han drar rett fra nattlige møter med Milosevic til telefonsamtaler med sjefen sin, Madeleine Albright.

Men det er ikke alltid klart hvem av de to som er sjef. USAs utenriksminister eller USAs FN-ambassadør. Hun vet at han er ute etter jobben hennes. Om det nå blir under Clinton eller Gore.
Clinton ønsket en mann i FN som bedre kunne synliggjøre USAs utenrikspolitikk. Det gjør Holbrooke. Utenrikspolitikken har sine skjønnhetsfeil. Holbrooke har vorter. Stor og tjukk, tøff og høyrøsta representerer han sitt land som en sheriff i onkel Sams verdenspoliti.

Den høyrøsta amerikaneren er neppe blitt mer tyst de siste dagene, men han er i alle fall mer rødøyd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling