- Den humanitære situasjon i Gaza forverret

De humanitære forholdene i Gaza er forverret med akutt mangel på mat, olje og tilgjengelige jobber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars kunngjorde humanitære organisasjoner en rapport som slår fast at situasjonen i Gaza er den verste siden Israel okkuperte området i 1967.

Kirsten Belck-Olsen, som er stedlig representant for Norsk Folkehjelp i Palestina, bekrefter at situasjonen er den samme.

- Situasjonen er ikke blitt bedre, snarere tvert om. Den israelske blokaden er fortsatt der, og tilgangen på drivstoff er blitt vanskeligere, sier hun til NTB.

Nær 80 prosent av palestinerne på Gazastripen lever under FNs erklærte fattigdomsgrense på 42 kroner per dag.

Gazastripen med sine 1,5 millioner innbyggere er et av verdens tettest befolkede områder.
Problematisk blokade
Israels blokade av Gazastripen er straff for at militante palestinere bruker området som base for angrep mot israelske mål, og det gjør den humanitære situasjonen stadig vanskeligere.

Blokaden har ført til en dramatisk økning i arbeidsledigheten og dypere fattigdom blant palestinerne.

- Israel reduserte oljetilførselen til Gazastripen kraftig etter et palestinsk angrep 9. april i år. Sanksjonene har ført til store problemer med strømforsyningen til palestinerne, sier Belck-Olsen.

Hun forteller at Norsk Folkehjelps kontor i Gaza by ofte opplever seks til sju timer uten strøm.

- Problemet med å få tak i transport fører til at mange palestinere bruker matolje på bilene som en nødløsning, som igjen skaper helseproblemer, sier Belck-Olsen.


Vanskelig hverdag
Etter at Hamas tok kontrollen over Gazastripen for ett år siden og Israel innførte sin blokade, opplever befolkningen i Gaza at hverdagen på mange måter er blitt langt vanskeligere.

Det økonomiske systemet i Gaza har delvis brutt sammen, og store deler av befolkningen er avhengig av FNs forsyninger for å overleve.

De fleste av de 3.900 fabrikkene i Gaza er de siste dagene blitt tvunget til å stenge på grunn av mangel på forsyninger.

100.000 av mennesker har mistet jobbene sine, mens prisene på mat, olje og bensin har eksplodert, ifølge Reuters.

Mer enn 360 palestinere er drept i Israelske angrep i år, en tredel sivile og barn, ifølge den israelske menneskerettighetsgruppa BTselem.
(NTB)