TORTURSKIP: Denne uka er det 113 meter lange og 48,5 meter høye skipet i London, og selv om det ikke er en del av selve arrangementet i den engelske hovedstaden har det skapt reaksjoner.

Skipet ble nemlig i 1973, 20 år etter at det ble sjøsatt, brukt som torturkammer under regimet til den chilenske diktatoren Augusto Pinochet. Det er i følge The Guardian ettertrykkelig bevist i rapporter fra en rekke menneskerettighetsorganisasjoner. Foto: US Navy
TORTURSKIP: Denne uka er det 113 meter lange og 48,5 meter høye skipet i London, og selv om det ikke er en del av selve arrangementet i den engelske hovedstaden har det skapt reaksjoner. Skipet ble nemlig i 1973, 20 år etter at det ble sjøsatt, brukt som torturkammer under regimet til den chilenske diktatoren Augusto Pinochet. Det er i følge The Guardian ettertrykkelig bevist i rapporter fra en rekke menneskerettighetsorganisasjoner. Foto: US NavyVis mer

«Den Hvite Dame» beundres verden rundt, men skipet har en mørk og voldelig fortid

- Torturister kledd i svarte masker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne måneden kunne de frammøtte tilskuerne beskue en rekke vakre seilskip da årets «Tall Ships-festival» ble holdt i den nederlandske havnebyen.

Ett av dem var chilenske «La Esmeralda», også kjent som «Den Hvite Dame», men lite visste de fleste av de frammøtte at  skipet har en mørk og voldelig fortid.

Torturskip Denne uka er det 113 meter lange og 48,5 meter høye skipet i London, og selv om det ikke er en del av selve arrangementet i den engelske hovedstaden har det skapt reaksjoner.

Skipet ble nemlig i 1973, 20 år etter at det ble sjøsatt, brukt som torturkammer under regimet til den chilenske diktatoren Augusto Pinochet. Det er i følge The Guardian ettertrykkelig bevist i rapporter fra en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

I dag blir «La Esmeralda» brukt som treningsfartøy for den chilenske marinen, men for 42 år siden ble så mange som 112 mennesker torturert om bord. 40 av disse skal ha vært kvinner.

Det ble brukt elektriske støt, falske henrettelser og utøvd andre former for fysisk og psykisk vold mot de som hadde blitt arrestert og anklaget for å være motstandere av regimet.

- Festklær og svarte masker The Observer ifølge nettartikkelen til The Guardian snakket med en av de overlevende fra Pinochets tortur. Han forteller om grusomme forhold.

- De torturerte folk uten at det preget dem det minste. Det virket nærmest som om de nøt det, sier han.

Det har ifølge avisa også blitt opprettet en Facebook-gruppe hvor parolen er at skipet aldri bør få legge til kai i London. Her skal også en annen av de overlevende ha kommet med sin beretning.

- Skipet var et syn fra helvete. De røde lysene og torturistene kledd i festklær og svarte masker.

Estetisk
Hvorvidt det er på grunn av skipets frynsete rykte vites ikke, men «La Esmeralda» har ikke vært i England siden 1998. Selv om skipet ikke er med på arrangementet i London denne helga, er arrangørene glade for at den 3600 tonn tunge kolossen er på plass.

- Selv om «La Esmeralda» ikke er en del av festivalen er vi glade for at hun er på plass i London under Sail Royal Greenwich 2015, sier arrangør Sjors Mooyman.

- Vi er klar over at skipet kan ha blitt brukt i forbindelse med tortur under Pinochet-regimet, men vi verdsetter skipets estetikk og maritime verdier. Man bør ikke dømme skipet for måten det fryktelige regimet misbrukte det på 1970-tallet.