I RETTEN: Dominic Ongwen møter denne uka i den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC), tiltalt for krigsforbytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Foto: Michael Kooren/Reuters/NTB Scanpix

«Den hvite mauren» ble kidnappet som barn, hjernevasket og beordret til å drepe. Nå står han tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten

Dominic Ongwen er barnesoldaten som ble general. Nå skal han for retten. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere opprørslederen i Herrens motstandshær (LRA), Dominic Ongwen, beskrives som en brutal og nådesløs kommandant, som uten å blunke kunne beordre barnesoldater til å voldta og kappe av lemmene til uskyldige landsbyboere.

Tirsdag møter Ongwen i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag, der han står tiltalt for en rekke forbrytelser:

Drap, tortur, seksuelt slaveri, voldtekt, tvangsekteskap, slaveri og forfølegelse. Lista er lang.

Samtidig som tusenvis av ofre lengter etter at Ongwen får sin straff, er det flere som mener at han må frikjennes.

«Den hvite mauren»

Historien om Dominic Ongwens grusomme terrorregime, som en av lederne i Joseph Konys LRA, starter en gang på 80-tallet. Under et rettsmøte i fjor forklarte han Ongwen, som er kjent som «Den hvite mauren», at han ble kidnappet av LRA på vei hjem fra skolen, som 14-åring i 1989.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.