Den hvite ridder

NEW HAMPSHIRE (Dagbladet): Det amerikanske primærvalget fikk tirsdag en knallstart i den lille delstaten på USAs østkyst. Og det er på den republikanske siden nytenkning ser ut til å ha en kandidat med appell. Vietnamhelten John McCain viser at karakterstyrke og klar tale kan ha en sjanse mot George W. Bushs pengevelde og familienavn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I New Hampshire skjedde nemlig det ingen trodde kunne skje i et parti hvor det er jerndisiplin når lederne har valgt sin kandidat. Trofaste republikanere sviktet Bush og stemte på McCain. Om det samme skjer i South Carolina 19. februar er mer uvisst, men John McCain har skapt uro i den store ultrakonservative leiren som har makten i det republikanske partiet. Det var derfor ikke uten grunn at George W. Bush dro direkte til Bob Jones University i South Carolina etter tapet i New Hampshire natt til i går. Det er der det åndelige hovedkvarteret til de kristne fundamentalistene i delstaten ligger. Det er derfra delstatens republikanere henter sine meninger om abort og familieverdier, og skarens tilhengere er så stor at de utgjør en vesentlig del av South Carolinas velgere.

  • Bush leder så langt alle meningsmålinger i delstaten, og han kommer til å legge vekt på at McCain er en reformpolitiker. Det virker truende på de ultrakonservative og får fokus bort fra ham selv. Som gjenfødt kristen mener Bush han har fundamentalistene på sin side uansett, noe han legger vekt på i alle offentlige taler. Selv den store skatteletten han foreslår, ber han Gud hjelpe seg med å få gjennomført.
  • Krigshelten McCain satser på den store gruppa krigsveteraner i South Carolina. De respekterer McCain etter hans fem år i vietnamesisk fangenskap, og priser McCains løfter om få dem ut av den økonomiske hengemyra de er havnet i etter USAs kriger i verden. De samme krigsveteranene er likevel meget skeptiske til alt som smaker av reformpolitikk på andre områder, og flere heller mot Bush av den grunn.
  • Ultrakonservative bruker denne redselen for moderat politikk, og kaller McCain en skapdemokrat. De glemmer at han ble valgt inn som senator fra Arizona etter høyrerepublikaneren Barry Goldwater. Det er også få kandidater som så ofte trekker fram Ronald Reagan som helt som John McCain. Det pussige er at det nettopp er Reagan-politikken McCain vil endre ved å ha en mye klarere sosial profil. Han er også beinhard i sin kamp for at pengeinteresser ikke skal få bestemme i Washington. «Fra Reagan-politikk til McCain-politikk» som begeistrede tilhengere kalte programmet hans da konfettien regnet over en like overrasket som lykkelig McCain i New Hampshire.
  • Seieren i New Hampshire har gitt McCain håp om at det han kaller klar tale også vil nå hjertene til de mer konservative sørstatsvelgerne og andre velgere over hele USA. De knusende 49 prosent stemmer mot George W. Bushs 31 prosent i New Hampshire viste at McCain både har dybde og bredde i sitt velgergrunnlag. Kvinner, menn, unge og gamle har via stemmesedlene gitt klarsignal til at McCains politikk er attraktiv. At det er viktig å betale gjeld, trygge sosial sikkerhet og rense de politiske korridorene for pengesterke personer og selskaper som kjøper sine kandidaters lojalitet. Det er viktigere enn å senke skattene så radikalt som George W. Bush lover å gjøre.
  • Amerikanerne elsker sine helter og utbrytere som minner dem om prærieliv og heltemodige nybyggere. John McCain har utrettelig ristet på sin hvite manke og trosset sine egne partifellers massive støtte til George W. Bush. Etter New Hampshire trer han fram som Den hvite ridderen som står for det amerikanere elsker å tro USA står for i hele verden: frihet, ærlighet og ære.

John McCain er mannen som lover å gjenreise denne æren uten å være krigshisser.

  • Han gir klar beskjed om at Clinton-politikken må vekk for at det skal skje noen forandring, og han har fått det store republikanske partiapparatet til å stusse. For dem handler det først og fremst om å støtte kandidaten som kan vinne Det hvite hus tilbake til republikanerne. Nå mumles det om at McCain kanskje er presidentkandidaten som kan slå Al Gore til høsten. Kampen mellom Bush og McCain er derfor en like spennende kamp som selve presidentvalget. Det handler om det republikanske partiets sjel og framtid.