Den hvite Yangtze-delfinen utryddet med bomber og gift

20 millioner år gammel «gudinne» borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter et lengre søk i den kinesiske elven Yangtze frykter nå kinesiske forskere at den berømte hvite delfinen i elven er utryddet for godt. Det har ikke lykkes forskerne å se en eneste hvit delfin.

Etter 20 millioner år med plasking og leking kan det være slutt for nok et familiemedlem blant delfinene, en av dyreverdnens mest intelligente arter. Det melder nyhetsbyrået Ap.

Den hvite delfinen, også kalt baiji, er berømt for å være nesten blind og ekstremt menneskesky. Utryddelsen antas å være den første av et marint pattedyr på et halvt århundre. Den forrige var den karibiske munkeselen.

Ikke mange nok

Det finnes fremdeles noen eksemplarer av arten i det østlige Kina, men i følge en sveitsisk deltaker på forskerteamet er de ikke mange nok til å føre arten videre, eller bygge en levedyktig stamme.

- Vi må akseptere at arten er fullstendig utryddet. Vi har mistet den, sier August Pfluger, som legger skylda på dårlig miljøpolitikk.

Se baijien svømme her.

Til tross for kraftig forurensing i elveløpet Yangtze, er ikke konsentrasjonen av kjemikalier spesielt høy. Den hvite delfinen kalles for «gudinnen av Yangtze» av kineserne, som håper det enda finnes muligheter.

BARE ET FÅTALL TILBAKE: Den hvite delfinen svømmer lykkelig rundt i havnebassenget ved Hong Kong. Uvitende om at dens brødre og søstre lengre sør har lidd en mørk skjebne. Foto: Ap
BARE ET FÅTALL TILBAKE: Den hvite delfinen svømmer lykkelig rundt i havnebassenget ved Hong Kong. Uvitende om at dens brødre og søstre lengre sør har lidd en mørk skjebne. Foto: Ap Vis mer

- Overfiske og skipstrafikk, som ødelegger baijiens bruk av sonar til jakt og navigering, er sansynligvis årsakene til pattedyrets forsvinning, sier Pfluger i en uttalelse.

Særlig de urtodokse fiskemetodene brukt av fiskere i området får skylda for utryddelsen.

- Illegalt fiske, som skjer med elektrisk sjokk, gift og eksplosiver dreper også delfinene, sier Wang Ding, visedirektør ved det kinesiske vitenskapsakademiet.

Undersøkelsene har vart i neste seks uker. Ekspedisjonen, med over 30 forskere og assistenter, undersøkte elveleiet med undervannsmikroner og kikkerter. På 80-tallet levde det over 400 bijier i elveløpet. Forrige observasjon av et eksemplar var i 2004, og ble gjort av en fisker i området.

En redningsplan er på trappene. Om det oppdages eksemplarer av arten, så vil de tas med til en spesialbygd dam. Men trolig er slaget tapt. Nå vil  Pfluger kjempe for å redde andre delfinarter fra utryddelse.

YANGTZE-DELFIN i fangenskap. Bildet er tatt i sommer.
MYE SØPPEL:</B> Her ryddes søppel i elven. Flere av Kinas store elver er under stor belastning på grunn av forurensingen som har økt kraftig de siste årene.