Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den intense seismiske aktiviteten fortsetter

Over 700 jordskjelv i vulkanområdet i natt.

OVERVÅKES: Vulkanen Bardarbunga har skapt et stort krater i isbreen Vatnajøkull. Nå er den varslede naturkatastrofen blitt en turistattraksjon på Island. Foto: Scanpix
OVERVÅKES: Vulkanen Bardarbunga har skapt et stort krater i isbreen Vatnajøkull. Nå er den varslede naturkatastrofen blitt en turistattraksjon på Island. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere fra Islands meteorologiske institutt, instituttet for geovitenskap, samt representanter for samfunnssikkerhet på Island, har i dag hatt et møte der de har diskutert den spente situasjonen i Bardarbunga-vulkanen.

Konkusjonene fra møtet, som er lagt ut på Islands meteorologiske institutts nettsider, er:

• Forskerne fastslår at den intense seismiske aktiviteten fortsetter.

• Bare siden midnatt er det blitt registrert over 700 jordskjelv i området.

• Rett etter midnatt ble det registrert et jordskjelv med styrke 5,3 i krateret av vulkanen.

• Like før klokka 03.00 i natt ble det registrert en nytt kraftig jordskjelv - med styrke 5,2 - i samme området.

GPS-data tyder på at bare de siste 24 timene har volumet med magma økt med rundt 20 millioner kubikkmeter, skriver instituttet.

Evakueringer Vulkanen er under konstant overvåking. Veier i området er evakuert - og en av de største farene ved et eventuelt utbrudd er flom som følge av at isbreen smelter.

Island har en høy konsentrasjon av aktive vulkaner på grunn av unike geologiske forhold. Øya har rundt 130 vulkanske fjell, hvorav 18 har hatt utbrudd siden bosetningen av Island begynte. I løpet av de siste 500 år har Islands vulkaner trolig stått for 1/3 av den totale produksjonen av lava på kloden.

Slik rammer det Norge Dersom det bryter ut en vulkan på Island, er det Meteorologisk Institutt som vil sørge for å varsle om hvordan asken vil bevege seg.

Forrige uke gikk de ut med en grafikk som viser hvordan Norge og Europa vil rammes av askeskyer, dersom utbruddet blir et faktum.

Yr.no melder at dersom utbruddet blir kraftig vil hele luftrommet over Norge dekkes av aske i løpet av et par dager.

- Tåler mer aske Askeskyen som steg til værs da vulkanen Eyjafjallajökull hadde utbrudd i 2010, og som blåste innover fastlandet, kostet europeiske flyselskaper 6,3 milliarder kroner.

frykter flyselskapene et nytt utbrudd på øya, og at en ny askesky kan lamme flytrafikken igjen etter seismiske bevegelser under vulkanen Bardarbunga. Men konsekvensene vil bli mindre denne gangen, mener Avinor.

- Nye fly tåler mer aske, og flyselskapene kan velge å fly under forhold som førte til kanselleringer i 2010, sier Jan-Gunnar Pedersen som er leder for underveistjenesten i Avinor til NRK.

REGISTRERER JORDSKJELV: Det er registrert mange hundre jordskjelv ved Bardarbunga-vulkanen hvert døgn nå. Bildet viser aktiviteten den 24. august. Foto: ICELANDIC MET OFFICE / SCANPIX
REGISTRERER JORDSKJELV: Det er registrert mange hundre jordskjelv ved Bardarbunga-vulkanen hvert døgn nå. Bildet viser aktiviteten den 24. august. Foto: ICELANDIC MET OFFICE / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!