Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den interne kampen er over

Fatah og Hamas vil samarbeide om et fredeligere Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Militante palestinere med bånd til Fatah og Hamas har blitt enige om å samarbeide for å få en slutt på volden i Gaza, sier den palestinske statsministeren Ismail Haniyeh. Det melder nyhetsbyrået AP.

- Vi ble enige om at dialog er det eneste alternativet som kan bilegge striden, sier Haniyeh i natt.

Partene skal fortsette å arbeide for enighet. Dessuten skal det palestinske politiet håndheve avtalen mellom partene. Alle som bærer våpen uten tillatelse vil bli arrestert.

Dødelige rivaler

De to siste dagene har rivalene utvekslet skudd i Gaza. Mandag døde to Fatah-aktivister og en fra Hamas etter en flere timer lang skuddveksling syd i Gaza. Ytterligere ti ble såret under kampene.

Tirsdag ble ni palestinere, deriblant fem barn, såret under en skuddveksling i Gaza by. Begge sidene la skylden for skuddvekslingen på den andre parten og diverse kidnappinger.

Kampen om makten i de palestinske områdene ble kraftig trappet opp etter at Hamas vant valget i januar. Inntil da hadde Fatah vært den dominerende organisasjonen i palestinsk politikk. Lojaliteten til de fleste medlemmene av de palestinske sikkerhetsstyrkene ligger hos Fatah, og Hamas har derfor opprettet sin egen milits.

Økonomisk krise

Nå tærer den økonomiske situasjonen på begge parter. Sivilbefolkningen lider av mangel på medisiner. Lønningene til 165 000 arbeidere har ikke blitt utbetalt de siste to månedene - lønninger som skulle forsørge en tredjedel av alle palestinske familier. Israel og USA håpet at krisen ville få palestinerne til å gjøre oppgjør mot Hamas, men med unntak av enkelte demonstrasjoner i regi av Fatah er det lite som tyder på at det vil skje.

ENIGE OM Å STÅ SAMMEN: Ledere for Fatah (t.v.) og Hamas møttes igår på kontoret til statsminister Ismail Haniyeh for å få en slutt på de siste dagers voldsherjinger. Foto: Scanpix
ENIGE OM Å STÅ SAMMEN: Ledere for Fatah (t.v.) og Hamas møttes igår på kontoret til statsminister Ismail Haniyeh for å få en slutt på de siste dagers voldsherjinger. Foto: Scanpix Vis mer

President Mahmoud Abbas har appellert til vesten om ikke å holde tilbake den økonomiske bistanden til palestinerne.

- Hovedmålet vårt akkurat nå er å få en slutt på den økonomiske beleiringen av det palestinske folket, sier Abbas.

Bistand fra USA

Etter press fra EU og FN, lover imidlertid USA å sende noe humanitær bistand til palestinerne. I går erklærte utenriskminister Condoleeza Rica at USA ville sende ti millioner dollar. Bistanden vil ikke gå gjennom den Hamasledede regjeringen, skriver CNN. EUs forslag om å la bistanden gå gjennom president Abbas som ikke har noen tilknytning til Hamas, ble også forkastet av USA. I stedet skal UNICEF og andre ikke-statlige organisasjoner fordele pengene.

Pengene er en del av de 30 millioner dollarene som USA ba om å få tilbake fra de palestinske selvstyremyndighetene etter Hamas sin valgseier. Totalt har USA trukket tilbake eller frosset 411 millioner dollar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling