INNTATT AV IS:  Den irakiske regjeringen sverger på at de skal drive IS ut av Ramadi. Her ryker det etter et bombeangrep på byen den 15. mai - samme dato som IS inntok byen. Foto: REUTERS/Stringer
INNTATT AV IS: Den irakiske regjeringen sverger på at de skal drive IS ut av Ramadi. Her ryker det etter et bombeangrep på byen den 15. mai - samme dato som IS inntok byen. Foto: REUTERS/StringerVis mer

Den irakiske regjeringen: - Vi skal drive IS ut i løpet av timer

Har mistet byen Ramadi til opprørsgruppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag heiste IS sitt svarte flagg over byen Ramadi.

Inntoget skjedde etter en lengre periode der militsen har inntatt områder rundt byen, noe som igjen har ført til store flyktningstrømmer ut fra byen som er det administrative sentrum i Anbar-regionen vest i Irak.

Siden IS sitt inntog har USA sendt bombefly mot IS-mål i området. Nå melder den irakiske regjeringen at de kommer til å sende nye styrker for å ta tilbake byen.

Dette skjer samme dag som syriske styrker og USA har satt i gang en kraftig offensiv mot IS i nabolandet Syria, der blant annet IS sin "oljeminister" Abu Sayyaf er blant de drepte.

Har slitt med å drive ut IS I uttalelsen skal talsmannen for de militære operasjonene mot IS, brigadegeneral Saad Maan Ibrahim, ha sverget på at de skulle drive organisasjonen ut av byen i løpet av få timer. Det melder AP.

Tidligere har koalisjonens forsøk på å stoppe de militante islamistene ut av området hatt liten suksess. Nils A. Butenschøn, Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo (UiO) tror at dette kan ha en sammenheng med IS sine relasjoner til lokale grupperinger i landet.

- IS har en annerledes form i Irak enn de har i Syria. Her er de en mer sammensatt gruppe, med større grad av lokal forankring. En aktuell sammenligning kan være Talibans og Al-Qaida i Afghanistan, der Taliban hadde tettere bånd til lokalsamfunnet enn Al-Qaida, sier Butenschøn.

IS med støtte fra Saddam-tilhengere Professoren beskriver en situasjon der IS har fått støtte fra lokale militser fiendtlige til den landets regjering. Blant disse er tidligere Saddam Hussein-tilhengere.

- På den måten har tilegnet seg viktig militær kunnskap. IS sine styrker i dette området er mobile, bruker ofte ikke uniform og benytter seg av geriljataktikk. Dette kan være årsaken til at bombingen har vært inneffektiv, sier Butenschøn.

Han tror at tapet av Ramadi er et tungt slag for den irakiske regjeringen, ledet av statsminister Haider al-Abadi.

- Et tungt slag for regjeringen Butenschøn beskriver situasjon der regjeringen hadde et uttalt mål om å samle et fragmentert land der det er stor mistro mellom forskjellige deler av befolkningen.

Selv om han tror at IS senere vil møte store utfordringer i å få til samarbeid med grupperinger som har helt andre ideologiske synspunkter enn dem selv, mener Butenschøn at invasjonen av Ramadi vil få store geopolitiske konsekvenser.

 PÅ FLUKT:  FN's høykommissær for flyktninger(UNHCR) melder om over hundre tusen flyktninger fra Anbar-regionen i Irak. Flere, deriblant familien påå bildet, har søkt tilflukt i denne flyktningsleiren i Habaniyah. Foto: AP Photo
PÅ FLUKT: FN's høykommissær for flyktninger(UNHCR) melder om over hundre tusen flyktninger fra Anbar-regionen i Irak. Flere, deriblant familien påå bildet, har søkt tilflukt i denne flyktningsleiren i Habaniyah. Foto: AP Photo Vis mer

- Tapet av Ramadi, en strategisk viktig by mellom Bagdad og den syriske grensen, er et tegn på at de ikke har maktet dette. Regjeringen møter blant annet stor mistro fra mange sunni-muslimer. Disse ser på regjeringen som sjia-dominert og misliker deres omfattende bruk av shia-militser, sier Midtøsten-eksperten.

Iran og USA på samme side Nå mener Butenschøn at det er stor spenning tilknyttet til nettopp den religiøse konflikten, og hva stormakter som Iran og USA vil foreta seg.

Disse har normalt et svært kjølig forhold, men i tilfellet Irak er de på samme side.

- Iran og USA har støttet den irakiske regjeringen fra hvert sitt hold. Nå som den irakiske regjeringen er ytterligere truet vil det være interessent å se hva disse to foretar seg, sier Nils A. Butenschøn.

Les mer: Norsk elitesoldat kjemper mot IS i Irak