Den islamske bombens far ber om tilgivelse

Den pakistanske atomeksperten Abdul Qadeer Khan har tatt på seg hele ansvaret for å ha lekket atomhemmeligheter til andre muslimske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På et møte med president Pervez Musharraf onsdag ba Khan om nåde og tilgivelse, ifølge pakistansk TV. Det er foreløpig ikke klart om han blir stilt for retten.

President Musharraf kalte sammen til krisemøte i regjeringens atområd senere onsdag for å drøfte situasjonen som har oppstått etter at lekkasjene ble avslørt.

Khan regnes som den pakistanske atombombens far og er en folkehelt blant vanlige pakistanere. Han skal ha lekket hemmelige opplysninger om anriking av uran til land som Iran, Libya og Nord-Korea.

Avsløringene i Pakistan er et resultat av at Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) offentliggjorde informasjon fra Iran om at pakistanske tjenestemenn muligens har vært innblandet i salg av kjernefysisk teknologi for egen vinnings skyld.

Unnskyldning

De pakistanske atomlekkasjene blir betegnet som den største internasjonale ikkesprednings-skandalen på mange år, og i en TV-opptreden onsdag ba Khan sine landsmenn om unnskyldning.

- Mine brødre og søstre! jeg har valgt å stå fram og beklage og unnskylde på det dypeste overfor en traumatisert nasjon, sa Khan på engelsk. Han ba nasjonen om tilgivelse for at han har solgt atomteknologi til andre land.

- Jeg vil også gjøre det klart at jeg ikke hadde noen tillatelse fra regjeringen til å drive disse aktivitetene, sa den pakistanske mangemillionæren.

Dermed frikjente han president Pervez Musharraf for medvirkning til ulovlig ikkespredning av atomvåpen.

- Spørsmålet er i hvilken grad Khan har samarbeidet med de militære eller andre statlige organer, sier lederen for Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Sverre Lodgaard til NTB. - Musharraf er også general og kommer fra disse miljøene.

Syndebukk

Khan skal selv ha bedt om møtet med presidenten onsdag. Mange pakistanere og utenlandske eksperter mener at Khan blir gjort til syndebukk for en ulovlig trafikk, som de militære lederne for atomprogrammet i Pakistan også må ha hatt kjennskap til.

Disse militære lederne har kategorisk tilbakevist påstander om at Musharraf selv må ha hatt kjennskap til at Khan solgte opplysninger videre til blant andre Nord-Korea på 1990-tallet.

Med sin status som den pakistanske bombens far, nyter Khan stor prestisje, og han er til nå blitt beskyttet av pakistanske myndigheter. Selv har han aldri lagt skjul på at han har tjent gode penger på sine kunnskaper.

Hans fiender understreker at Khan ikke er kjernefysiker i det hele tatt, men metallurg. Hans største bidrag til den pakistanske bomben kom da han arbeidet for det europeiske selskapet Urenco, der han i 1976 klarte å stjele teknologien som gjør det mulig å anrike naturlig uran slik at det kan brukes som sprengmateriale i kjernevåpen.

Flere motiver

Det er ingen hemmelighet at Khan er blitt styrtrik på sin bigeskjeft som eksportør av avansert atomteknologi. Men spørsmålet er om han i tillegg til de økonomiske motivene også har hatt politiske eller religiøse motiver med å selge opplysninger til Iran, Libya og Nord-Korea.

Den indiske atombomben som ble prøvesprengt i 1974, var uten tvil hoveddrivkraften bak det pakistanske atomprogrammet. Men utviklingen av en israelsk atombombe på 1960-tallet har også påskyndet utviklingen av en islamsk bombe.

Saddam Hussein utfordret det israelske atommonopolet, før israelerne bombet Iraks atomreaktor utenfor Bagdad i 1981. Egypt inngikk en fredsavtale med Israel og trakk seg fra det regionale atomkappløpet, mens Libyas leder Muammar Gaddafi skal ha reist til Kina i et forsøk på å kjøpe atomvåpen over disk.

Deretter skal han ha sprøytet store beløp inn i det pakistanske atomprogrammet og bidratt til at pakistanerne kunne sprenge sin første bombe i 1998.

Islamsk bombe

Etter at testen utløste internasjonale sanksjoner mot Pakistan skal det ha spredt seg en antivestlig nasjonalistisk holdning blant de pakistanske bombeprodusentene.

- De er det siste tiåret blitt mye mer religiøse, og holdningene deres er mye mer antivestlige enn for 30 år siden, sier professor Pervez Hoodhboy ved det pakistanske Quaid-e-Azam-universitetet.

Hoodhboy mener Khan har omfavnet den islamske nasjonalismen.

- Han (Khan) mener at bomben er viktig for å beskytte islam mot angrep fra alle som hater islam, sier han.

Noe av det kjernefysiske materialet som USA har hentet og fløyet ut av Libya, var blitt solgt av et nettverk med tilknytning til Khan, skriver avisen New York Times onsdag.

- Disse tegningene kunne sammen med anriket uran ha gitt Libya alle de nødvendige elementene for å lage kjernevåpen, skriver avisen.

Khans lyssky forretninger skal ha foregått i samarbeid med en internasjonal mafia som driver handel med kjernefysisk teknologi, blant annet via Dubai i De forente arabiske emirater.

(NTB)

ANGRER: Abdul Qadeer Khan.