Den islamske stat med nye framstøt - tre nye byer og en militærbase er under deres kontroll

I Sinjar er 40 000 irakere på flukt i fjellene og risikerer å bli drept eller å dø av tørst.

DEN ISLAMSKE STAT: I natt overtok Den islamske stat (ISIL) tre nye byer nord i Irak. Her henger tt ISIL-flagg i storbyen Mosul nord i Irak. Foto: Reuters / NTB scanpix
DEN ISLAMSKE STAT: I natt overtok Den islamske stat (ISIL) tre nye byer nord i Irak. Her henger tt ISIL-flagg i storbyen Mosul nord i Irak. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Den islamske stat (IS, tidligere ISIL) har tatt kontroll over flere nordlige byer i Irak med en stor andel kristen befolkning, og i Syria har opprørerne tatt kontroll over en militærbase.

 - Jeg vet at byene Quaraqosh, Tal Kayf, Bartella og Karamlesh har blitt tømt for deres opprinnelige befolkning og nå er under militant kontroll, sier den kaldeisk-katolske erkebiskopen i byene Kirkuk og Sulaimaniyah, Joseph Thomas.

Byen Quaraqosh er en kristen by mellom Mosul, som er under de sunnimuslimske ekstremistenes kontroll, og den kurdiskkontrollerte byen Arbil.

Islamistene skal ha kommet inn i byen Tal Kayf rundt midnatt, og tatt kontroll over byen uten å møte motstand. Byen huser en stor kristen og sjiamuslimsk befolkning.

- Det er en katastrofe, en tragisk situasjon. Vi ber FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å gripe inn. Titusenvis av vettskremte mennesker blir tvunget på flukt i dette øyeblikk. Det kan ikke beskrives, sier erkebiskopen.

Kampene fortsetter Det raser harde kamper mellom irakiske regjeringsstyrker og islamske opprørere i den nordlige byen Mosul i Irak. Minst 50 mennesker er meldt drept i løpet av onsdag.

I helgen erobret ekstremistene byen Sinjar og flere nærliggende landsbyer, og innbyggere flyktet opp i fjellene. Ifølge FN kan det være så mange som 200.000 mennesker som har søkt tilflukt i fjellene. Det er svært vanskelig å få dem ned igjen, ettersom IS har omringet området rundt fjellet.

- Rundt 100.000 kristne er tvunget på flukt med ingenting annet enn klærne de går i. Mange flykter til den kurdistanske regionen til fots, sier den kaldeisk-katolske patriarken Louis Sako.

Tirsdag ble det klart at de kurdiske peshmerga-styrkene i Irak gjenopptar samarbeidet med regjeringen i Bagdad. Ifølge en kurdisk talsperson samarbeider nå kurdiske styrker fra Irak, Syria og Tyrkia i kampen mot IS.

Angrep militærbase Samtidig har Den islamske stat tatt kontroll over deler av en militærbase i Raqa-provinsen nord i Syra, etter tre selvmordsangrep og harde kamper på stedet.

IS har dermed kontroll over mesteparten av den nordlige provinsen.

PÅ FLUKT: Titusener av irakere skal være på flukt fra byen Sinjar etter at Den islamske stat tok over byen. 40 000 skal befinne seg på Sinjarfjellet og risikerer å dø. Foto: REUTERS/NTB scanpix
PÅ FLUKT: Titusener av irakere skal være på flukt fra byen Sinjar etter at Den islamske stat tok over byen. 40 000 skal befinne seg på Sinjarfjellet og risikerer å dø. Foto: REUTERS/NTB scanpix Vis mer

Kampene startet onsdag kveld, etter at tre medlemmer av ekstremistgruppa Den islamske stat (IS) sprengte seg selv i luften i området rundt inngangen til militærbasen. 27 soldater fra den syriske hæren ble drept i angrepet, mens 14 medlemmer av ekstremistgruppa ble drept, ifølge eksilgruppen Det syriske observatoriet for menneskerettigheter (SOHR).

Jihadistene skal ha drept over hundre soldater fra de syriske regjeringsstyrkene, og flere skal ha blitt systematisk henrettet, ifølge SOHR.

Kan dø av tørst Rundt 40 000 personer fra byen Sinjar ble tvunget til å flykte opp i fjellene etter at Den islamske stat overtok byen med makt. De som ikke flyktet til fjellområdene ble utsatt for massedrap.

De 40 000 flyktningene, som er medlemmer av minoritetsgruppa Yezidi står foran et dystert valg: ta seg ned fra Sinjar-fjellene og risikere å bli drept av de ekstreme islamistene i Den islamske staten - eller forbli på fjelltoppen og risikere å dø av tørste.

Den islamske stat skal ha omringet fjellet flyktningene befinner seg på.

- Det er barn som dør oppe på det fjellet. Det er ikke noe vann eller vegetasjon der. De er helt avskjært og omringet av Den islamske stat. En absolutt katastrofe, sier Marzio Babille, representant for Irak i UNICEF ifølge Daily Mail.

Yezidismen en religion som er påvirket både av islam, kristendom og zoroastrisme. De sunnimuslimske islamistene i IS mener yezidiene tilber djevelen og er vantro.

Kan true befolkningen Et annet moment som skremmer irakiske myndigheter og innbyggere i Nord-Irak, er hva som kan skje dersom Den islamske stat virkelig har kontroll over Mosul-demningen, Iraks største demning.

Ved å kontrollere demningen får ekstremistene muligheten til å skape en kraftig flodbølge som truer store befolkninger

Det har vært ulike meldinger om hvem som nå kontrollerer demningen. Lokale medier har skrevet at det er IS som overtatt den, mens kurdiske myndigheter og det irakiske vannverket nekter for at det er tilfellet.

Må ut av kalifatet 29. juni erklærte Den islamske stat opprettelsen av en egen stat, et kalifat, med Abu Bakr al-Baghdadi som øverste leder. al-Baghdadi beordrer nå alle kristne om å komme seg utenfor grensene til kalifatet. 

- Den islamske stat har gått over en grense som selv al-Qaida ikke ville krysse. I prinsippet så er jo kristne akseptert som en religiøs minoritet innenfor vanlig religiøs tenkning og praksis i islam, men ISIL er mindre vennlig innstilt, sier Vogt til Dagbladet. 

KURDISTAN: flere tusen irakere har også flyktet inn i Kurdistan for å slippe unna Den islamske stat. Her sitter flere irakiske kvinner utenfor en skole i Dohuk. Foto: AFP / Safin Hamed / NTB scanpix
KURDISTAN: flere tusen irakere har også flyktet inn i Kurdistan for å slippe unna Den islamske stat. Her sitter flere irakiske kvinner utenfor en skole i Dohuk. Foto: AFP / Safin Hamed / NTB scanpix Vis mer

Den islamske stat er nå en av verdens største og mektigste jihad-grupperinger, og ved å utnevne al-Baghdadi til kalif, har de i praksis bedt alle muslimer om å underkaste seg ham.

  - ISIL gjør det eksepsjonelt godt. Aldri tidligere har en islamistisk gruppe så radikal som denne hatt kontroll over så store områder, så mye penger og så mange vestlige rekrutter, skriver Thomas Hegghammer ved FFI i et innlegg i Dagbladet.

Men det er langt fra sikkert at Den islamske stat faktisk blir en stat. For islamistene mangler fortsatt både kontroll over området sitt og kapasitet til å styre det. I tillegg kan en ekspansjon bli ytterst vanskelig.

Mer fra Dagbladets dekning av Den islamske staten: • Slik styres islamiststen Den islamske stat

• To nordmenn har lederroller i terrorgruppa ISIL

• Dette vil avgjøre Irak-krisa

• Slik styres terrorgruppa ISIL (krever abonnement)

YEZIDI: På mandag måtte flere titusener irakere flykte fra byen Sinjar. Mange skal tilhøre minoritetsgruppa Yezidi. Foto: REUTERS/NTB scanpix
YEZIDI: På mandag måtte flere titusener irakere flykte fra byen Sinjar. Mange skal tilhøre minoritetsgruppa Yezidi. Foto: REUTERS/NTB scanpix Vis mer