Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den japanske staten vil ta kontroll over Tepco

Skal redde det skadeskutte kraftselskapet, hevder japansk avis.

ØDELAGT: Bildet, som er tatt fra en video, viser den ødelagte reaktor 4 ved Fukushima Daiichi. Foto: TEPCO/REUTERS/SCANPIX
ØDELAGT: Bildet, som er tatt fra en video, viser den ødelagte reaktor 4 ved Fukushima Daiichi. Foto: TEPCO/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den japanske staten akter å ta over kontrollen over kraftverkselskapet Tokyo Electric Power Company (Tepco). Hensikten er å redde det skadeskutte selskapet, som sliter hardt med å hanskes med atomulykken ved Fukushima Daiichi-kraftverket, skriver Reuters.

Det er avisa Mainichi som melder dette. Staten vil imidlertid vokte seg vel for å bli sittende med mer enn 50 prosent av aksjene - skjer det, vil Tepco i virkeligheten være nasjonalisert.

- Det er ikke det vi overveier, sier Mainichis kilde, en tjenestemann i statsapparatet, til avisa.

Komité Japanske myndigheter bekrefter delvis at slike planer foreligger, melder Wall Street Journal.

- Hvis ikke regjeringen tar et slikt steg, vil det bli vanskelig for Tepco å sikre kapital over tid, sier Masayuki Suda, en talsmann for det japanske atomenergibyrået (Nisa).

Handelsminister Banri Kaieda meddeler at regjeringen «snart» vil nedsette en komité for å overveie finansiell støtte til Tepco.

Tepcos videre liv er essensielt for lokalsamfunnet i Fukushima - både når det gjelder fysisk og økonomisk sikkerhet.

Kritikk Tepco har fått kraftig og vedvarende kritikk for måten selskapet har håndtert atomkrisen ved Fukushima på. Først i går innrømmet de at de blir nødt til å skrote de fire skadde reaktorene ved kraftverket, og de har mislyktes i å begrense radioaktive utslipp til omegnen.

I sjøvannet like ved kraftverket er det målt 4385 ganger så stor mengde av den radioaktive isotopen jod-131 som det lovlige, og faretruende nivåer er målt på land 40 kilometer unna.

Tidligere i uka ble det kjent at Tepcos toppsjef Masataka Shimizu er innlagt på sykehus med lavt blodtrykk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media