Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den kalde vinteren kan gi pollen-sjokk

Spredningen av enkelte pollentyper kan bli svært kraftig når pollensesongen starter.

SPREDNING: Den kalde vinteren kan gi større spredning av pollen. Foto: NTB Scanpix
SPREDNING: Den kalde vinteren kan gi større spredning av pollen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De lave temperaturene i vinter og tidlig på vårparten har ført til at blomstringen er blitt utsatt mange steder i landet.

Nå advarer forsker Hallvard Ramfjord ved institutt for biologi ved NTNU om at dette kan føre til at spredningen av pollen blir kraftigere enn vanlig når den først setter i gang.

– Det vil kunne bli frigjort ganske mye pollen på relativt kort tid i startfasen, først og fremst fra or og hassel. Virkningen for allergikere vil være at eksponeringen blir mye kraftigere enn den ville vært ellers, sier Ramfjord til NRK.

Også pollenspredningen fra selje, pil og vier vil kunne bli kraftigere når blomstringen setter i gang. Forskeren tror likevel at det bli en ganske normal sesong for gress- og bjørkepollen.

Denne uken er det varslet høyere temperaturer i Sør-Norge. Dermed kan pollenspredningen begynne for alvor de nærmeste dagene.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!