Været:

- Den kaldeste perioden

Denne uka sprer kulden seg sørover, og til helga kan det bli vinter over det meste av Norge. - Hittil i sesongen blir dette den kaldeste perioden, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

HÅP OM SNØ: Denne uka drar det seg til med kulde. Spenningsmomentet er hvor mye snø det blir. Her fra Skeikampen i Gausdal i desember i fjor. Foto: Geir Olsen / NTB
HÅP OM SNØ: Denne uka drar det seg til med kulde. Spenningsmomentet er hvor mye snø det blir. Her fra Skeikampen i Gausdal i desember i fjor. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Denne helga har det vært pent vær mange steder i Sør-Norge, mens vinteren preger Nord-Norge.

Men nå er et væromslag på gang i Sør-Norge.

- Kaldlufta i Nord-Norge kjemper seg sørover i siste halvdel av uka, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til Dagbladet.

Våt start

Men innledningsvis blir det litt mildere vær.

- Allerede mandag kommer et nytt lavtrykk inn mot Nordland og sørover til Vestlandet, og da blir det regn i lavlandet, sier Walløe.

Tirsdag kommer det enda et lavtrykk, men Østlandet ligger i le og får oppholdsvær.

- Det blir mildest på onsdag. Etter det begynner temperaturene i Sør-Norge å droppe. I nord er det kaldt i hele uka, sier Walløe.

Usikkerhetsmomentet er hvor langt kulden vil nå, både på gradestokken og på værkartet.

Tørrere mot helga

Mye av grunnen til det er lavtrykk i havet i sørvest, og at det ikke er så enkelt å spå hvor mye disse vil prege været på Sørlandet.

- Blir det minusgrader over hele Sør-Norge?

- Bortsett fra sørlandskysten, der det blir noen varmegrader, sier Walløe, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Ifølge Walløe er det i Nordland det vil bli mest nedbør i løpet av uka. Så blir det kaldere og tørrere i helga.

Potensial for snø

Selv synes Walløe at det mest spennende er om det blir snø eller ikke.

- Det er potensial for snø mot slutten av uka nedover mot Sørlandet. Men at det blir ei kald helg, er sikkert, sier Walløe.

Slik Dagbladet meldte for noen dager siden, har vinteren etablert seg godt i Nord-Norge, med tosifrede minusgrader på Finnmarksvidda.

- Blir det ordentlig vinter i sør også?

- Det blir kald luft over hele landet. Det blir nok minusgrader, selv i Oslo kan det bli temperaturer under null neste helg, sier Walløe.

Han påpeker at det så langt har vært en mild november i Sør-Norge.

- Dette blir nesten den første vinterlige episoden vi har i november, sier Walløe.

- Ganske fint vær

I første del av uka kan det bli en del vind i Midt-Norge, opptil sterk kuling fra sørvest. Så roer det seg med vinden nærmere helga.

På litt sikt har Walløe gode nyheter for de fleste steder i landet.

- Neste helg blir det lite nedbør over hele landet. Det blir kaldt og tørt, og det kan bli ganske fint vær, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer