Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den kaldeste vinter siden 1963

Britiske meteorologer slår alarm. Norske spår det motsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er full forvirring blant meteorologene om hvordan den kommende vinteren blir.

Mens Meteorologisk Institutt tidligere denne måneden meldte at vinteren vil bli blant de mildeste, slår nå britiske meteorologer alarm, og varsler at vinteren kan bli den kaldeste på nesten 50 år.

Frykter dødsfall

Det er den britiske avisa The Independent som formidler de britiske meteorologenes kalde og dystre spådommer. London-ordfører Ken Livingstone har gått ut og varslet at vinteren kan bli den verste siden 1963, og kan føre til energikrise, trafikkaos, og store helseproblemer for eldre og syke.

- Vi kan komme til å oppleve svært mange dødsfall, sier han til The Independent.

Selv statsministerkontoret i Storbritannia har iverksatt beredskapsplaner for å møte kulda. I følge meteorologene er det 67 prosent sjanse for at vinteren blir så kald at den kan skrive seg inn i rekordbøkene.

Kaldt vann i Atlanteren

Det er den såkalte nord-atlantiske oscillasjonen (NAO) som er grunnlaget for britenes kjølige varsel. Værfenomenet beregnes ut i fra forskjellen mellom lufttrykket over Island og Azorene.

BIKKJEKALDT: Mens norske meteorologer spår en unormal mild vinter, mener britiske meteorologer at årets vinter kan bli blant de kaldeste i historien. Foto: Scanpix
BIKKJEKALDT: Mens norske meteorologer spår en unormal mild vinter, mener britiske meteorologer at årets vinter kan bli blant de kaldeste i historien. Foto: Scanpix Vis mer

Ved en høy NAO-indeks er trykket over Island lavere enn normalt. Dette medfører mer vestavind med mild og fuktig vestlig luftstrøm over Sør-Norge, slik at vi får milde vintre i sør. En lav NAO-indeks tilsier derimot kaldere vintervær forbundet med luftmasser fra øst. Og skal man tro britiske meteorologer, er NAO-indeksen urovekkende lav.

I tillegg skal det være uvanlig kaldt vann flere nøkkelsteder i Atlanterhavet som underbygger fenomenet.

Forvirring

Spådommene om rekordkald vinter står i sterk kontrast med langtidsberegningene norske Meteorologisk Institutt gikk ut med tidligere denne måneden.

Da kunne klimaforsker Ketil Isaksen fortelle at den kommende vinteren sannsynligvis vil bli langt mildere enn normalen.

Den milde høsten, med varmerekorder for oktober satt senest for knappe to uker siden, underbygger dette.

- Her ser vi to veldig forskjellige langtidsprognoser. Med fortsatt høy temperatur i Golfstrømmen må jeg si at jeg ikke får det helt til å stemme at det skal bli en veldig kald vinter. Samtidig er det utrolig vanskelig å beregne været, særlig om vinteren, sier en av Norges fremste værstatistikere, Bernt Lie, til Dagbladet.no.

Lie sier NAO-indeksen er et velkjent fenomen som benyttes til værberegninger. Det britiske regnesenteret brukes av norske så vel som andre europeiske meteorologer, og stiller Lie seg derfor svært undrende til at beregningene britiske og norske meteorologer har foretatt er så forskjellige.

Huttemegtu

- Hvis britene nå sammenligner den kommende vinteren med vinteren i 1963, var dette den fjerde kaldeste vi har hatt i Norge, med en snittemperatur på minus 7,8 i Oslo.

- Tidenes kaldeste var vinteren 1965/1966 med snitt på minus 8,5, mens vintrene 1941/1942 og 1940/1941 kommer på de to neste plassene. Normaltemperaturen for en vinter er på Østlandet minus 3,8. Så dette er snakk om svært kalde vintre, sier Lie.

De siste årene har det vært langt mellom rekordkalde vintre. Bare tre av de 18 siste vintrene har vært kaldere enn normalen. Resten har vært til dels betydelig mildere forteller Lie.

- Derfor er det kanskje mer følelsesbetinget - fordi vi har hatt en veldig lang periode med milde vintre - at jeg lar meg overraske over britenes dystre og kalde værvarsel, sier han til Dagbladet.no.

KALD SPÅDOM: Britiske meteorologer spår kuldesjokk i vinter. London-ordføreren frykter katastrofe. Disse gardistene fikk en forsmak i 2003.
KALDEST: I 1966 opplevde vi den kaldeste vinteren i manns minne i Norge. Dette bildet ble tatt på Tynset vinteren etter, da stedet ble kåret til norges kaldeste...
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling