Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den kampen vi har kjempet i så mange år, uten å bli hørt - det er helt forferdelig

Tiltalt 45-åring har forlatt rettssalen fire ganger. Rettsdagen ble avsluttet halvannen time før tida.

MOTPARTER: Statsadvokat Arne Dymbe (t.v.) og forsvarer Aasmund Sandland (t.h.) er motparter i saken mot den 45-årige kvinnen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MOTPARTER: Statsadvokat Arne Dymbe (t.v.) og forsvarer Aasmund Sandland (t.h.) er motparter i saken mot den 45-årige kvinnen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Den første dagen av rettssaken mot den 45-årige kvinnen som er tiltalt for grov omsorgssvikt etter at datteren (13) døde av avmagring, er svært oppstykket; fram til 13-tida har hun måttet forlate rettssalen tre ganger.

Kvinnen sitter i rettssalen mellom sine forsvarere Aasmund Sandland og Ann Turid Bugge mens hun forklarer seg, istedenfor i vitneboksen. Hun snakker lavmælt og tidvis skjelvende, og snakker om sin avdøde datter i nåtid.

- Familien har alltid vært så viktig for Angelica. «Jeg elsker hele familien min», sier hun ofte, forteller 45-åringen.

13-åringen ble funnet død 31. desember 2015, på familiehytta på Beitostølen, dit hun og moren hadde flyttet et par måneder i forveien fra Bærum. Moren er tiltalt for grov omsorgssvikt etter straffelovens paragraf 219 og 283, men nekter straffskyld.

- Orker ikke mer

Like før klokka 14.30 ber moren om pause nummer fire.

- Jeg er så traumatisert og så i sjokk og i en så dyp sorg at jeg ikke orker mer. Jeg er så sliten. Jeg orker ikke mer, gråter hun.

Forsvarer Ann Turid Bugge sier at at moren må få gå for dagen, og at strikken er dratt for langt. Dermed avsluttes rettsforhandlingene, halvannen time før tida.

Aktor Arne Dymbe er lite tilfreds med de stadige utsettelsene. Tidligere i dag har den tiltalte kvinnen påberopt seg problemer pga. diabetes, men de siste utsettelsene har tilsynelatende bunnet i følelesmessige påkjenninger.

FRAVÆRENDE: Den tiltalte 45-åringens stol ved siden av forsvarer Aasmund Sandland sto stadig tom under dagens rettsmøte; fire ganger ba hun om å avbryte forhandlingene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRAVÆRENDE: Den tiltalte 45-åringens stol ved siden av forsvarer Aasmund Sandland sto stadig tom under dagens rettsmøte; fire ganger ba hun om å avbryte forhandlingene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det skal normalt ligge svært tungtveiende helsemessige årsaker til grunn for fravær fra hovedforhandlingen - at man ikke orker å forklare seg, er ikke nok, sier Dymbe til Dagbladet.

Gjentar mobbepåstander

Under sin forklaring går 45-åringen møysommelig til verks, og gjentar påstandene om at datterens anoreksi skyldtes langvarig og systematisk mobbing på skolen. Samtidig kommer hun med harde utfall mot skole og helsevesen, som ifølge henne ikke tok datteren på alvor.

- Høsten 2014 eskalerer det, i alle fall. Det blir verre, sier moren, og sikter til at datteren angivelig ikke ble hørt når hun fortalte at hun opplevde at hun ble mobbet.

- Til slutt tok hun det ut på seg selv, i likhet med mange andre som tror at det er deres skyld.

Behandlingen Angelica fikk på skolene, har vært gransket av Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Rapporten konkluderer med at det ikke fins grunnlag for å si at jenta ble utsatt for langvarig mobbing.

- Blomstret

Angelica skiftet skole i 2012, og moren sier hun blomstret opp igjen etter dette.

- Hun fikk venner og ble med på fotball. Jeg meldte meg som FAU-representant for å bli kjent med de andre foreldrene. Sommeren 2013 var hun på sommerskiskole med ei venninne fra skolen, og det var en veldig fin opplevelse, sier 45-åringen.

Men moren hevder videre at Angelica på nytt ble traumatisert etter en enkeltepisode. Dette ble ifølge 45-åringen fulgt av treg og manglende oppfølging fra barne- og ungdsomspsykiatrisk poliklinikk (BUP).

- Ved en anledning hos BUP ble Angelica spurt hvordan hun hadde det. Hun skulle svare med utgangspunkt i en skala fra 1 til 10, hvor 10 var det dårligste. Hun svarte 20 eller noe. I stedet for å forstå at hun har det vondt på skolen, henger behandleren seg opp i at hun skulle holdt seg til skalaen, sier moren.

Helsetilsynet har gransket oppfølgingen Angelica fikk av helsevesenet, herunder BUP, og kommer til at behandlingen var forsvarlig. Representanter fra BUP skal etter planen vitne under rettssaken i neste uke.

- Jeg synes Norge er blitt et kynisk og kaldt samfunn, hvor det ikke er plass til mennesker som ikke er A4. Den kampen som vi og jeg har kjempet i så mange år, uten å bli hørt og uten å bli tatt på alvor - det er helt forferdelig, legger moren til.

DOMMERE OG SAKKYNDIG:  Pål Prestesæter (i midten) er tingrettens administrator. Foran psykiater Terje Tørrissen, som er rettsoppnevnt sakkyndig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DOMMERE OG SAKKYNDIG:  Pål Prestesæter (i midten) er tingrettens administrator. Foran psykiater Terje Tørrissen, som er rettsoppnevnt sakkyndig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Tilregnelig

Påtalemakten mener moren systematisk unndro seg oppsyn fra helsevesenet og et forhold til nærskolen de siste månedene Angelica levde, bl.a. ved å oppgi feilaktige flyttemeldinger. I tillegg mener de 45-åringen ikke tilkalte legehjelp, selv da datteren selv ba om det. Moren selv sier hun har gjort alt for å hjelpe datteren.

Psykiaterne Terje Tørrissen og Helge Haugerud har undersøkt den tiltalte kvinnen, og konkluderer med at hun er strafferettslig tilregnelig. Tørrissen sitter under hele hovedforhandlingen foran dommerne og gransker 45-åringen.

Til stede er også Angelicas ukrainske og USA-bosatte far. Han skal etter planen forklare seg onsdag.

Saken er berammet til seks uker, men skal ifølge aktors timeplan være ferdig innen fire. Til sammen 75 vitner er innkalt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media