KARDINAL: Sean Brady oppfordrer sine følgere til å kjempe mot den nye abortloven, som vil gjøre det lovlig med abort om en kvinnes liv er i fare på grunn av svangerskapet. Foto: AP Photo/Peter Morrison/NTBScanpix
KARDINAL: Sean Brady oppfordrer sine følgere til å kjempe mot den nye abortloven, som vil gjøre det lovlig med abort om en kvinnes liv er i fare på grunn av svangerskapet. Foto: AP Photo/Peter Morrison/NTBScanpixVis mer

Den katolske kirke ber irer kjempe mot ny abortlov

I en julehilsen til folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederen i Irlands katolske kirke brukte sin julehilsen på å oppfordre sine følgere til å kjempe mot myndighetenes planer om å legalisere abort, melder nyhetsbyrået Reuters.

Irland er det eneste medlemslandet i EU der abort er ulovlig. Det forberedes nå ny lovgivning som i noen tilfeller likevel vil gjøre det lovlig å gjennomføre aborter, etter kritikk fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Nektet abort I november døde indiske Savita Halappanavar (31) av blodforgiftning etter en spontanabort.

Før hun døde ba hun gjentatte ganger om abort da hun var innlagt på et irsk sykehus, på grunn av svangerskapsproblemer. Hennes sak satte nok en gang abort på dagsordenen i Irland, fordi at legene risikerte å bryte loven om de hjalp henne.

Den irske statsministeren Enda Kenny, som selv er religiøs, har foreslått en ny lovgivning som gir kvinner rett til abort om hennes liv er i fare på grunn av graviditeten.

Retten til liv - Jeg håper at alle som mener at retten til liv er fundamental vil gjøre seg hørt på en fornuftig, men åpenhjertig måte, sier kardinal Sean Brady i sin juletale i dag.

- Ingen myndigheter har rett til å ta denne retten fra en uskyldig person, sa han.

Den irske høyesteretten bestemte i 1992 at abort var lov når en kvinnes liv var i fare, men politikerne har unngått å ta dette inn i lovgivningen, på grunn av uenighet.

Statsminister Kenny og hans konservative parti Fine Gael har blitt kritisert for måten de har behandlet abortsaken på, og noen medlemmer av partiet har gitt signaler om at de ikke kan støtte den nye lovgivningen.

Kjølig Forholdet mellom de irske myndighetene og den katolske kirke er kjølig, og preget av de siste årenes overgrepsskandaler i kriken.

Kenny sa i fjor at måten Vatikanet har behandlet skandalene på har vært preget av elitisme og narsissisme, og beskyldte dem for å prøve å skjule overgrepene.

Brady, som fra før er kontroversiell på grunn av behandlingen av overgrepsskandalene, sa i sin juletale at han ønsket et bedre forhold med myndighetene.

- Jeg håper at året som kommer vil gjøre at forholdet mellom tro og det offentlige liv i dette landet vil bevege seg bort fra de negative og overdrevne karikaturene fra fortiden, sa han.