Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den katolske kirke innrømmer ulovlig medlemspraksis: - Et veldig alvorlig overtramp

Nå vil Høyre ha full opprydning i norske trossamfunn.

 INNRØMMER:  Norges nest største trossamfunn har innrømmet at tusenvis av deres medlemmer kan være ulovlig registrert. Her ser du Biskop Bernt Eidsvig. Arkivfoto:  Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INNRØMMER: Norges nest største trossamfunn har innrømmet at tusenvis av deres medlemmer kan være ulovlig registrert. Her ser du Biskop Bernt Eidsvig. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det Den romersk-katolske kirken har gjort her er et alvorlig overtramp i en persons liv. Det er et stort overgrep å bli satt inn i en kirke som man ikke selv får bestemme om man ikke ønsker å være medlem i, sier Henrik Asheim (H) til Dagbladet.

Han sitter i Kirke- utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, og han reagerer sterkt på Dagbladets avsløringer om hvordan Den katolske kirke i Norges har registrert intetanende personer som medlemmer.

- Totalt uakseptabelt Norges nest største trossamfunn har innrømmet at tusenvis av deres medlemmer kan være ulovlig registrert.

Som Dagbladet tidligere har omtalt så har bare mellom 2010 og 2014 medlemsmassen økt fra omtrent 66 000 til nå i overkant av 140 000.

Det vil gi trossamfunnet et samlet offentlig tilskudd på 130 millioner kroner neste år. Asheim understreker at det er totalt uakseptabelt om noen skulle bli registrert inn i en organisasjon for en økonomisk vinning.

- Det er veldig viktig at man ikke tar andre menneskers tro til inntekt for sin egen kirke, og det er totalt uakseptabelt om de gjør dette for egen vinning, sier Asheim.

Regelverket Nå varsler Asheim at det kan bli en full opprydning blant norske trossamfunn.

- Dersom den romersk-katolske kirke kan melde inn folk uten å spørre dem, så virker det tilsynelatende altfor enkelt. Derfor virker det åpenbart at vi bør sjekke mer opp i dette med medlemsregistrering, og om det er for enkelt. Uten at vi har noen antydninger om det i dag, så kan det være slik at dette gjelder flere trossamfunn og dermed er det naturlig at vi kanskje må ta en opprydning, sier Asheim.

Her får hun full støtte fra Arbeiderpartipolitiker Tone Merete Sønsterud som også sitter i Kirke- utdannings- og forskningskomiteen.

- Dette har med tillitten til systemet vårt å gjøre, og det er veldig, veldig synd at noen aktører velger å gjøre det på denne måten. Dette må uten tvil ryddes opp i. Det er vi enige i alle sammen, sier Sønsterud til Dagbladet.

Innser svikt Biskop Bernt Eidsvig, har tidligere sagt til Dagbladet at: «Personer som ikke er katolikker, eller som ikke identifiserer seg som katolikker, vil jeg kalle en feilregistrering. De som er uvitende registret, men fortsatt katolikker, vil jeg kalle en urettmessig registrering. Dette rydder vi opp i nå ved å lage nye retningslinjer».

- Det du kaller urettmessig registrering, dreier det som om mange personer?

- Jeg frykter at det kan være det.

Innser svikt I dag skriver Eidsvig dette i en pressemelding om medlemsregistreringen:

«Vi viser til oppslag i Dagbladet den 3. november, der overskriften meget misvisende hevder at Den katolske kirke innrømmer ulovlig medlemsregistrering. Dette gjør vi visselig ikke, og det gjenspeiler heller ikke biskopens uttalelser i artikkelen forøvrig.
Gjennom vår internjuridiske gjennomgang har vi imidlertid innsett svikt i våre rutiner med henhold til registrertes krav på skriftlig bekreftelse. Grunnet denne rutinesvikten vil vi nå sende ut brev til alle som har blitt registrert fra 2010 frem til i dag.

Vi har også formelt definert nye registreringsrutiner hvor dette og annet tydelig presiseres. Disse har Dagladet fått tilgang til. Vi minner imidlertid om at alle registrerte husstander har fått fem til seks medlemsblad tilsendt årlig, personlig adressert, samt direkte brev i forbindelse med diverse kampanjer. Vi ønsker å presisere, og ber om å bli trodd på, at vi selvsagt ikke har ønsket å tilknytte oss personer som ikke er katolikker eller av andre grunner ikke ønsker å stå i vårt register.

Overfor disse beklager vi på det sterkeste og kan forsikre om at vi gjør vårt ytterste for rydde opp i de feilregisteringer som måtte ha funnet sted. I en tid hvor vår kapasitet settes på prøve fra alle hold gjennom blant annet sprengfulle kirker og mennesker som trenger sosial og pastoral oppfølging, gjør vi vårt ytterste for å betjene og komme alle disse menneskene i møte.

Vi ønsker også å presisere at feilregistreringer i trossamfunn skjer i begge retninger. En rask opptelling viser at blant biskopens nærmeste medarbeidere har ti personer opplevd å være feilregistrert i et annet trossamfunn - deriblant undertegnede selv. Vi minner om at vi i denne prosessen rapporterer direkte til Fylkesmannen om detaljene og ikke ønsker å kommentere saken ytterligere så lenge vi har denne dialogen gående.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!