- DEKKET OVER:  Familien til et angivelig overgrepsoffer hevder at biskop Seamus Hegarty fra Derry i Irland var delaktig i å dekke over overgrep begått av en av hans ansatte. Foto: Paul McErlane      REUTERS
- DEKKET OVER: Familien til et angivelig overgrepsoffer hevder at biskop Seamus Hegarty fra Derry i Irland var delaktig i å dekke over overgrep begått av en av hans ansatte. Foto: Paul McErlane REUTERSVis mer

- Den katolske kirken kjøpte seg fri fra sex-skandale

Måtte skrive under på at overgrepene skulle holdes hemmelig for å få erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den katolske kirken dras nå inn i enda en overgrepssskandale.

En prest fra Irland skal ha misbrukt en jente i ti år, for deretter å ha kjøpt hennes- og familiens stillhet for 12 000 pund, med dagens kurs cirka 110 tusen kroner, skriver The Guradian.

Jenta var angivelig bare ti år da overgrepene startet.

Biskoppen Seamus Hegarty fra Derry i Irland skal ha kjent til overgrepene, ifølge
Belfast Telegraph, som står bak avsløringene. Biskopens navn er å finne på kontrakten som presten inngikk med jenta og hennes familie. Kontrakten inneholdt blant annet en klausul om at jenta aldri skulle uttalte seg om saken.

- Truet med Gud
Overgrepene mot jenta startet i 1979, kort tid etter at åtteåringens familie starte å invitere presten hjem. De var på dette tidspunktet ikke klar over at han var en overgriper. Ifølge kvinnen truet presten med at Gud ville straffe henne om hun røpet hva som skjedde.  

Først på 18-årsdagen sin, brøt hun sammen og fortalte foreldrene om overgrepene.

I 1994 tok familien kontakt med bispedømmet Derry, hvor presten var ansatt. I flere møter med Hegarty gjorde familien biskopen oppmerksom på overgrepene. Ifølge familien lovet han å ta seg av saken. Det eneste som skjedde var derimot ta presten i en kort periode ble flyttet til et annet sogn.
 

I et intervju med Belfast Telegraph i dag, beskriver familien biskopen som «totalt usympatisk» under de første møtene.

- Han bare så på meg og påsto at presten var syk, forteller faren til den misbrukte jenta.

Saken skal ha blitt lagt død i 2000, etter at presten betalte henne 12 000 pund. Med i avtalen var en klausul om at overgrepene skulle holdes hemmelig, en klausul som jente senere har hevdet hun følte seg presset av biskopens advokater til å ta med.

En talsmann for biskoppen sier at de ikke vil kommentere saken før de har alle fått satt seg skikkelig inn i saken.

Skandale på skandale I de siste månedene har den katolske kirken i Europa vært rammet av en rekke skandaler, hvor prester har begått seksuelle overgrep mot barn.

I februar ble det kjent at over 170 elever sier de er blitt seksuelt misbrukt av prester ved skoler tilhørende den katolske Jesuitt-ordenen i Tyskland.

En av sakene knytter seg til det kjente Regensburg-koret, som ble drevet av pavens bror Georg Ratzinger mellom 1964 og 1994.
Også Østerrike rammes av skandalen om seksuelt misbruk av elever ved katolske skoler. Tre prester har fått får sparken fra et kloster nord i Østerrike etter at de ble anklaget for overgrep mot elever på 1980-tallet.

I tillegg til kirkene i Tyskland og Østerrike er også katolikkene i Irland, Nederland og USA rammet av anklager om seksuelt misbruk av barn.

- Overgrepsskandalene skyldes demoner, mener sjefseksorsist.