BLE VARSLET: Marcus Rolandsen, styreleder i Stiftelsen Martines minnefond, ble i natt varslet om kidnappingen av den norske FN-ansatte 34-åringen i Jemens hovedstad Sana. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .
BLE VARSLET: Marcus Rolandsen, styreleder i Stiftelsen Martines minnefond, ble i natt varslet om kidnappingen av den norske FN-ansatte 34-åringen i Jemens hovedstad Sana. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .Vis mer

- Den kidnappede nordmannen har fått mat og vann

34-åringen skal etter forholdene ha det bra i Jemen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En norsk 34-åring, ansatt i FN-organisasjonen UNDP i Jemen, ble tidligere i dag meldt kidnappet. Nordmannen skal ha blitt bortført i hovedstaden Sana, for deretter å ha blitt tatt til den østlige provinsen Maarib.

- Nordmannen har fått mat og vann. Han har det etter forholdene bra, sier Marcus Rolandsen, styreleder i Martine-stiftelsen til Dagbladet.

Stiftelsen jobber for rettferdighet for den drepte askerjenta Martine Vik Magussen, og har personer som jobber for dem i Jemen. De ble tidlig kontaktet i forbindelse med kidnappingen.

- Ikke blitt mishandlet Nå har stiftelsen vært i direkte kontakt med sjeik Awad Alwasir som på vegne av jeminittiske myndigheter skal forhandle med kidnapperne for å få nordmannen løslatt.

- Alwasir har snakket med den kidnappede nordmannen. 34-åringen forteller at han ikke ble skadd i forbindelse med kidnappingen og er ikke blitt mishandlet på noen måte, sier Rolandsen.

- 34-åringen ble kidnappet på gata av en opprørsgruppe og er brakt til Maarib. Gruppa har kommet med et krav om at en fange skal slippes fri fra fengsel, forklarer Rolandsen.

- Kidnapping vanlig i Jemen Han opplyser at kidnapping ikke er et unormalt forhandlingsverktøy i Jemen. Det skal også være normalt å sette seg ned ved forhandlingsbordet sammen med kidnapperne.

- Det er også helt normalt at kidnappingssaker blir løst uten dødsfall. Vi er positive til at det skal skje i denne saken, særlig ettersom Alwasir er en svært dyktig forhandler, sier Rolandsen.

Alwasir skal nå være i gang med å forhandle med kidnapperne, ifølge Rolandsen.

- Løpende dialog med FN - Vi bekrefter at det er en norsk statsborger (34) som er bortført i Jemen. Dette skal ha sjedd natt til i dag, sier Frode Andersen, pressevakt i Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.

UD har varslet de pårørende om kidnappingen.

- De synes selvsagt ikke dette var en hyggelig beskjed å få, men de tok det med fatning, sier Andersen.

Andersen understreker at UD er i løpende dialog med FN i forbindelse med kidnappingen, ettersom 34-åringen jobber for UNDP.

- Vi vil bistå FN dersom det blir behov for det, sier Andersen.

Han ønsker ikke å spekulere i hvorfor nordmannen er blitt kidnappet, men sier at kidnapping av utlendinger dessverer ikke er uvanlig i Jemen.

- På bakgrunn av kidnappingsfare og den generelle sikkerhetssituasjonen i landet fraråder vi nordmenn fra å reise til Jemen, sier Andersen.