Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den Kina-kritiske missedronninga hevder hun ble nektet å snakke med journalister: - Jeg følte meg som en kriminell

Og i 2015 ble Anastasia Lin nektet innreise i Kina.

INTERVJUNEKT: Anastasia Lin sier i et intervju at det ikke bare er Kina som har forsøkt å legge bånd på henne. Det skal også Miss World ha gjort. Foto: CTK Photo / Katerina Sulova / NTB scanpix
INTERVJUNEKT: Anastasia Lin sier i et intervju at det ikke bare er Kina som har forsøkt å legge bånd på henne. Det skal også Miss World ha gjort. Foto: CTK Photo / Katerina Sulova / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 26 år gamle Anastasia Lin er opprinnelig fra Kina, men har bodd halve livet i Canada.

I 2015 stakk hun av med seieren under «Miss World Canada» og kvalifiserte seg dermed til Miss World-kåringa. Problemet var bare at den skulle arrangeres i Kina.

Nektet innreise

Under en mellomlanding i Hong Kong fikk Lin beskjed om at hun ikke fikk innvilget visum til Kina. Årsaken, mente Lin selv, var at hun flere ganger har stått opp mot regimet.

- De prøver å straffe meg fra å snakke om det som er menneskerettighetsproblemer, skrev Lin på Facebook.

Hun hevder også at kinesiske sikkerhetsoffiserer fortalte henne at hvis hun ikke stoppet med sitt politiske virke og sitt arbeid for menneskerettigheter, så ville hennes familie bli arrestert.

Bakgrunnen til Lin er også litt spesiell. Da hun bodde i Kina hadde hun et verv i et studentutvalg der en av oppgavene hennes var å påvirke studentene med kommunistisk propaganda.

Men da hun flyttet til Canada som 13-åring fant hun ut at «det som ble fortalt i Kina var noe helt annet enn virkeligheten», og etter å ha deltatt i både filmer og Miss World har hun blitt en kjent menneskerettighetsaktivist.

På tross av presset fra kinesiske myndigheter, har hun ikke lagt ned sin aktivistvirksomhet, men hun snakker ikke lenger med faren sin, av frykt for hans sikkerhet. Han er fremdeles i Kina og nektes utreise.

Seks sekunder på skjermen

I 2016 vant Lin igjen missekåringa i Canada. Dette året ble finalen arrangert i Washington, og Lin hadde bare et ønske: At faren henne skulle få se henne på TV.

Men skjermtiden hennes ble meget begrenset. Hun fikk seks sekunder på skjermen da hun ble introdusert. Under resten av arrangementet ble hun «gjemt bort» bak de andre konkurrentene.

- Det var egentlig for naivt å tenke at faren min kunne se meg, sier Lin til CNN.

Intervju-forbud

Men historien stopper ikke der. Lin hevder nemlig at hun fikk forbud mot å snakke med journalister, en påstand som blir støttet av journalist i Boston Globe, Jeff Jacoby.

Han tok kontakt med Lin en måned før finalen, og spurte om han kunne få en prat med henne under det tre uker lange oppholdet hennes i Washington.

Lin ba Jacoby om å snakke med Miss World-organisasjonen, hun ønsket å gjøre det «etter boka», men på tross av gjentatte henvendelser fikk han aldri noe svar.

Jacboby dro likevel til Washington og tok kontakt med Lin i lobbyen til hotellet hun bodde på. Hun gikk med på å snakke i noen minutter, men bare dersom de satt i lobbyen, i all offentlighet.

- Jeg vil bare komme meg på scenen og være en stemme for de som ikke har noen stemme, sa Lin til Jacoby.

Så tok samtalen en brå vending. Slik beskrives det av Jacoby:

«Like etter så var det Lin som ble fratatt sin stemme. En Miss World-ansatt så oss snakke og forlangte en forklaring. Jeg begynte å svare, men Lin avbrøt meg og fortalte sannheten: 'Dette er en skribent fra Boston Globe. Han kom til Washington for å snakke med meg'. Like etter var det tre personer der. To av dem dro Lin ut av lobbyen. De var sinte og anklaget henne for å bryte reglene og lage problemer. Den tredje personen hindret meg i å snakke med Lin og forsikret meg om at jeg kunne få gjøre intervjuet dagen etter. Sånn ble det ikke, selvfølgelig».

- De sa til meg at jeg brøt regler og fortalte løgner. Jeg følte meg som en kriminell, sier Lin.

- Ikke deres feil

Etterhvert fikk også Lin gi intervjuer, men ifølge henne hun holdt under oppsyn av Miss World-ansatte under alle intervjuer.

Julia Morley, styreleder for Miss World, sier at «vi gjorde vårt beste for å hjelpe Lin og har ikke gjort noe for å hindre henne i å gjøre alt hun har ønsket».

Morley sier også at alle deltakerne ble holdt under oppsyn, men benekter at Lin ble forhindret fra å gi intervjuer.

På tross av motstanden hun møtte, er Lin takknemlig for at Miss World har gitt henne en plattform.

- Det er ikke Miss Worlds skyld at de er så nervøse, de er en sårbar skjønnhetskonkurranse. Hele verden har økonomiske bånd til Kina, sier Lin.

Kinesiske myndigheter har ikke svart på CNNs henvendelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling