Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den kinesiske romstasjonen har krasjet i Stillehavet

KRASJET: Natt til mandag styrtet den kinesiske romastasjonen i Stillehavet. Foto: Fraunhofer Institute FHR via AP / NTB scanpix
KRASJET: Natt til mandag styrtet den kinesiske romastasjonen i Stillehavet. Foto: Fraunhofer Institute FHR via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt klokka kvart over to natt til mandag norsk tid styrtet den kinesiske romstasjonen Tiangong-1 mot jorda, skriver CNN.

Mesteparten av romstasjonen brant opp i atmosfæren, mens restene av den ser ut til å ha landet 100 kilometer nordvest for Tahiti, sier Brad Tucker, astrofysiker ved Australian National University.

- Små biter vil definitivt ha nådd overflaten, sier Tucker til Reuters.

Men han legger til at selv om 90 prosent av romstasjonen brant opp i atmosfæren, og bare 10 prosent nådde jordas overflate, så er det fremdeles snakk om mellom 700 og 800 kg.

- Mest sannsynlig så er restene i havet, og selv om folk snublet over det, ville det se ut som søppel og det vil være spredd over et stort område på flere tusen kvadrakilometer, sier Tucker.

Pål Brekke, seniorrådgiver for romforskning ved Norsk Romsenter, fortalte til Dagbladet i forrige uke at det som treffer jorda kan være store, runde metalldeler, som for eksempel drivstofftanker.

Restene gjør ikke skade

Kinas romfartsadministrasjon CMS mener det ikke er grunn til bekymring for at fragmentene som ikke brant opp skal gjøre skade.

- Det er 10 millioner ganger mindre sjanse for å bli truffet av en bit enn det er for å bli truffet av lynet i løpet av et år, opplyste Den europeiske romfartsorganisasjon før Tiangong-1 traff jordens atmosfære, ifølge NTB.

Tiangong-1 ble sendt i bane rundt jorda i 2011 og er en prototyp på det Kina håper skal bli en permanent romstasjon.

Men i september 2016 medga Kina at de hadde mistet kontroll over den drøyt 10 meter lange og 8,5 tonn tunge romstasjonen og opplyste at den trolig ville treffe jorda mot slutten av 2017.

Nå gikk det riktignok noe lenger tid, men i natt endte den altså sin ferd i Stillehavet.

NI TONN: Den kinesiske romstasjonen Tiangong-1 skal treffe jorda 1. april, ifølge Aerospace.org. Håpet er at delene av den som er igjen etter at den bryter atmosfæren, ikke vil treffe bebyggede områder. Video: KMTR, CNN Les hele saken her: https://goo.gl/9GdmHY Vis mer

Skulle returnere kontrollert

Opprinnelig skal kinesernes plan ha vært å gjøre en kontrollert retur tilbake til jorda. Det ble umulig, da myndighetene i mars 2016 kunne opplyst at informasjonssendingen fra romstasjonen hadde stoppet.

Tiangong-1 er den første romstasjonen som er bygget og skutt opp av Kina. Den ble designet for å være både et laboratorium for mennesker å jobbe i, samtidig som den var et eksperiment for den større Tiangong-stasjonen.

Romfartøy styrter sjelden ukontrollert mot jorda, men det har skjedd tidligere. Den russiske romstasjonen Soviet Saljut 7 styrtet i 1991, og NASAs Skylab-romstasjon falt ned over det vestlige Australia i 1979.

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!