Den Kjære syke Leder

Nord-Koreas kjære leder Kim Jong Il skal være rammet av slag. Hvis han da ikke har vært død i fem år, skriver Andreas Wiese.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke en hvilken som helst Kjære Leder som nå skal være rammet av slag. Kim Jong Il ble født på toppen av Nord-Koreas høyeste fjell. Da han ble født lyste ikke bare én, men to regnbuer på himmelen, og en stjerne ingen hadde sett før åpenbarte seg og lyste i nattemørket.

Slik lyder den offisielle biografien. Enkelte faktafikserte skeptikere har riktignok hevdet at han ble født i en militærleir i Sibir, der hans far og mor oppholdt seg under krigen.

Kim Jong Il arvet Nord-Korea fra sin far Kim Il Sung, Landet er verdens eneste marxistiske dynasti og enevoldsrike. Arverekkefølgen var ikke selvsagt – Kim Jong Ils stemor skal ha jobbet hardt for at Jong Ils onkel skulle arve riket, ut fra et håp at hennes egne sønner da ville ha bedre muligheter i neste generasjon. Onkel og nevø kastet seg, ifølge Bradley K. Martins Nord-Korea-historie «Under the loving care of the fatherly leader» ut i en kappestrid av nesegruse hyllester til Kim Il Sung, men Jong Il skal ha trukket det lengste strået da han introduserte sin far for to sjarmerende unge kvinner – noe som reduserte hans stemors innflytelse betraktelig.

Historien er sann. Kanskje. Slik er det med det meste av informasjon fra Nord-Korea, verdens mest lukkede land, med verdens minst gjennomsiktige lederskap, der all informasjon er hemmelig. Anekdotene vrimler det av, men de lar seg sjelden bekrefte. Er halvparten sanne, er Nord-Korea verdens meste absurde terrorregime siden Caligula. Det hadde vært komisk hvis ikke et helt folk lider av alvorlig underernæring. Opp mot to millioner skal ha sultet i hjel under Jong Il. Selv liker han hummer, ristet eselkjøtt og fransk konjakk. Da Jong Il tok en av sine sjeldne utenlandsturer, til Moskva, reiste han i fire dager med eget tog stappet med luksusmat, og fikk i tillegg fløyet inn levende hummer til hvert eneste stoppested gjennom Sibir, kunne russeren Konstantin Pulikovsky fortelle.

Ifølge sørkoreanske etterretningskilder er Kim Jong Il nå syk etter et slag. Han skal ha blitt operert, men ikke være dødssyk. Det finnes andre teorier: Ifølge den japanske professor og nordkoreaforsker Toshimitsu Shigemura har Kim Jong Il vært død i fem år allerede. Kim Jong Il skal ha dødd i 2003 av sukkersyke, og har siden blitt spilt av stand-ins, mens landet blir styrt av en junta på fire.

Men de nyeste spekulasjonene startet da Kim Jong Il uteble fra feiringen av landets 60-årsdag, der rekke på rekke av soldater i stolt hanemarsj måtte passere en ærestribune der den Kjære Leder manglet, etter å ha vært til stede på alle landets ti siste militærparader. Men kan hende gadd han bare ikke møte denne gangen. Men Nord-Korea er et land man ikke skal tro noe om før det er offisielt dementert, og ifølge regimet er påstandene om at Kim er syk bare en utenlandsk konspirasjon.

Men Kim Jong Il har det med å forsvinne når han finner det for godt. Det kan hende han tilbrakte tida med sine 20 000 filmer, med vin fra sin 10 000 flasker store kjeller – omringet av unge kjenner fra «gledesbrigaden» – en egen brigade rekruttert fra landets vakreste tenåringsjenter, spesialtrent til å hjelpe den Kjære Leder å slappe av. Skal man tro kildene i Martins bok finnes det noen avdelinger med dansere, mens andre avdelinger utelukkende skal yte seksuelle tjenester. Fem til seks hundre kvinner skal tjenestegjøre i dem hvert år. Etter tjenestegjøringen ble de gjerne giftet bort til betrodde partimedlemmer. Kim Jong Ils luksus er like virkelighetsfjern som absurd. Ifølge hans tidligere japanske sushikokk sender han sine menn til Danmark med fly for å shoppe Tuborg-øl på boks.

At Kim Jong Il er eksentrisk er det ikke tvil om, men han er ikke gal. Han har alltid vært en effektiv og brutal leder, og utenrikspolitisk har han brukt sin egen utilregnelighet som et trumfkort: Det er ikke lett å forhandle med et regime man ikke vet noe om, og der beslutninger kan virke vilkårlige. Når et slikt regime også har et atomprogram, kan det i det minste presse penger ut av resten av verden, nok til å holde ledelsen med hummer og konjakk.

I motsetning til sin far har ikke Kim Jong Il utpekt noen etterfølger. Han skal ha tre sønner og en datter, men ingen er utpekt til arveprins. Den eldste sønnen ble for få år siden tatt da han prøvde å komme inn i Japan med et falskt, dominikansk pass. Han oppga en grunn for falskneriet og reisen: Han hadde så lyst til å dra til Tokyo, for å se Disneyland.