- Den «kjekke dansken» blir EU-president

Anders Fogh Rasmussen favoritt til toppjobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En feiende flott danske med egen profil på Facebook kan komme til å utkonkurrere Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair i kampen om å bli EUs første president, skriver The Times i dag.

De trekker også fram at den danske statsministeren har blitt beskrevet som Europas peneste leder av Italias statsminister Silvio Berlusconi.

Frankrike og Tyskland krangler

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Italias statsminister Silvio Berlusconi har støttet Tony Blairs ønske om jobben, men briten har ikke støtte fra tyskerne.

Angela Merkels favoritt er tidligere statsminister i Luxembourg Jean-Claude Juncker eller tidligere kansler i Østerrike Wolfgang Schüssel. Men Storbritannia avviser begge disse fordi de er for sterkere integrasjon i EU.

Presidenten for EUs ministerråd er nedfelt i Lisboa-traktaten og vil erstatte den rullerende presidentordningen som de har i dag. Han trenger bare et kvalifisert flertall av stemmene for å bli valgt. Men i praksis må han ha støtte fra de tre store; Tyskland, Frankrike og Storbritannia, som er de største økonomiske bidragsyterne i EU.

Når de ikke blir enige om Blair eller Juncker, stiger Fogh Rasmussen fram som det idéelle kompromiss.

- Anders er intelligent, godt likt og ivrig, sier en EU-diplomat til Times. Han forteller også at dansken har begynt å pugge fransk, et av de mest sentrale arbeidsspråkene i Brussel.  

GODT LIKT: Den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen trår fram som favoritt til jobben som leder for EUs ministerråd - EUs president. Foto: Scanpix
GODT LIKT: Den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen trår fram som favoritt til jobben som leder for EUs ministerråd - EUs president. Foto: Scanpix Vis mer

De liberale representantene i EU-parlamentet har lansert Fogh Rasmussen som sin kandidat. Det styrker danskens kandidatur at sosialdemokraten Javier Solana trolig blir gjenvalgt som utenriksminister og at EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso hører til sentrum-høyre.

Håper på dansk ja 

- Når det er en ledig toppjobb i EU, ser lederne først rundt bordet. De ser bare utenfor hvis det ikke er noen akseptabel kandidat ved bordet. Til slutt er valget et spørsmål om noen kommer til å nekte å godkjenne presidenten. Ingen kommer til å stanse valget av Anders, sier diplomaten.

Et argument mot Fogh Rasmussen er at Danmark ikke ble med i justis- og forsvarssamarbeidet og heller ikke har tatt opp euro. Statsministeren har varslet folkeavstemninger om disse sakene.

- Hvis han får folket med seg på disse områdene, vil han ha brakt Danmark nærmere kjernen i Europa, sier diplomatkilden til The Times.

KONKURRENT: Tony Blair har lenge vært et hett navn i presidentkampen, men Irak-krigen og manglende tysk støtte er med på å svekke hans kandidatur.
TYSK STØTTE: Tysklands kansler Angela Merkel vil trolig støtte Fogh Rasmussen fordi britene avviser den tyske kandidaten.
FRANSK STØTTE: Tyskerne støtter ikke Nicolas Sarkozys ønske om Tony Blair og vil derfor støtte Fogh Rasmussen som et kompromiss.