- Den kommer jo rett mot byen

Frederik (33) og kompisene undervurderte «Ike». - Fy flate, sier han etter siste værmelding.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i orkanområdet? Send bilder og tips på mms/sms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet.no): - Se her, ja, den kommer jo rett mot byen, sier Frederik Andersen når han skrur på Weather Channel for siste oppdatering om orkanen Ikes ferd mot Texas.

Han er litt i tvil om det var en god ide på å bli igjen i Houston i natt, når storbyen ser ut til å bli truffet direkte av en større orkan for første gang på 25 år.

- Så langt er det bare frisk bris, men vi hører jo at områder ute ved kysten er ødelagt, sier han i 04-tida, norsk tid.

«Evakuer eller dø»

Så langt er det meldt om store ødeleggelser i Galveston, ved kysten av Texas. Der kom de første stormkastene og flodbølgene fra orkanen allerede i går kveld norsk tid. Innbyggerne i dette området har fått en advarsel om å  «evakuere eller dø».

Den norske 33-åringen er skipsmegler i Fearnley og jobber i likhet med mange andre nordmenn i shippingrelaterte bransjer i Houston.

Mens mange av kollegene og forretningsforbindelsene hans for lengst pakket kofferten og bestilte strandferie hundrevis av kilometer fra orkanområdet, har Andersen sammen med rundt 15 norske venner kjøpt inn mat, vann og lommelykter og har valgt å ikke evakuere byen.

- Vi tenkte: «Den kommer sikkert ikke til å treffe». Fy flate, sier 33-åringen, som har et ambivalent forhold til det kommende møtet med naturkreftene.

BARE ET FORVARSEL? Slik så det ut på øya Galveston utenfor Texas da Ike flyttet enorme vannmasser innover boligområder der de fleste heldigvis er evakuert. Foto: SCANPIX
BARE ET FORVARSEL? Slik så det ut på øya Galveston utenfor Texas da Ike flyttet enorme vannmasser innover boligområder der de fleste heldigvis er evakuert. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er jo litt spennenende, vi har ikke opplevd noe lignende. Vi vet ikke helt om vi skal le eller gråte, det gjør nok ikke texanerne heller, men vi tar den sosiale løsningen og samles hos meg med mat og drikke og følger orkanen på tv, sier Andersen til Dagbladet.no.

- Så spørs det hvor kult vi synes det blir når strømmen går og gateskilt og lyktestolper  flyr gjennom lufta.

Massiv evakuering

Etter den katastrofalt dårlig gjennomførte masseevakueringen før orkanen Rita i 2005, der 110 døde i ulykker i evakueringskaoset og ikke av orkanen, har myndighetene denne gangen valgt å be kun befolkningen i de mest utsatte, lavereliggende delene av Houston om å komme seg bort.

Sykehusene i byen har flyttet pasienter bort fra vinduene, men skal foreløpig ikke evakueres.

Motorveiene ut av byen var i dag likevel fullstendig tettpakket med biler. Sentrum av Houston, som totalt har 2,2 millioner innbyggere, ligner nå mest på en spøkelsesby med gjenspikrede vinduer, stengte forretninger og bare sporadiske fotgjengere.

Andersen medgir at han føler dramatikken på litt for nært hold når han ser den døgnkontinuerlige dekningen av «Ike» på tv, men forteller at leiligheten hans ligger i femte etasje i et ganske nytt bygg, som skal ha stormsikre vinduer.

- Jeg kjenner en svenske som bor i 31. etasje borti her, jeg regner med han kommer ned til meg etterhvert, sier skipsmegleren.

- Den kommer jo rett mot byen

Han forteller om en rekke «orkanfester» i byen, blant annet i baren «Roll\'N» der stolte stamkunder overlevde orkanen Rita i fellesskap i et mange timer langt sjøslag og har tenkt å prøve skjebnen en gang til natt til lørdag.

- Hvis byen er uten strøm og det blir utrivelig etter at orkanen har passert vurderer vi å komme oss bort, sier Andersen, som nå stålsetter seg for naturkreftene som skal herje med Houston.

Verste på flere tiår

Store områder langs kysten i Texas er oversvømmet mens redningsmannskaper jobber med å få ut folk som enten trosset ordrene fra myndighetene eller ikke var raske nok, og de siste værprognosene tilsier at menneskeliv og bygninger kan gå tapt i hele byer langs kysten av delstaten.

Mange hundre tusen mennesker er evakuert, melder nyhetsbyrået AP.

Når Ike kommer inn fra Mexico-gulfen er vannet ventet å stige med rundt seks meter, med bølger på opptil 15 meter som kan slå innover land.

Orkan ligger an til å treffe midt på millionbyen Houston lørdag morgen lokal tid. Selv områder som ligger over 300 kilometer fra orkanens øye vil bli utsatt for vind, regn og flom som har ødeleggende styrke.

<B>IKKE BRA:</B> For første gang på 25 år har en orkan kurs direkte mot Houston, USAs fjerde største by.
<B>- SURREALISTISK:</B> Houston var på ingen måte i valig gjenge i ettermiddag lokal tid, da det var svært stille før stormen.
HOLDER SEG TØRRE I STUA: Denne gjengen er samlet hjemme hos nordmannen Frederik Andersen i Houston. De følger utviklingen på tv.
<B>AMBIVALENT:</B> Frederik Andersen (33) blir værende i Houston sammen med mange andre nordmenn, til tross for dramatiske meldinger om orkanen som kommer stadig nærmere.
<B>DRAMATISK:</B> Galveston er allerede hardt rammet av orkanen, men det kan bli verre.
<B>- TRYGG BYGNING</B>: Andersen satser på at vinduene i leiligheten hans i 5. etasje er stormsikre.
<B>FRA ROMMET:</B> Slik ser Ike ut ovenfra.
SANDSEKKER: Denne bakhagen hos nordmannen Stein Andre i Houston kan vente seg en kraftig dusj og orkan om mens passerer. I enden av svømmebassenget ligger en haug sandsekker.
<B>ENVEISKJØRING:</B> Svært få ville <I>inn</I> i Houston fredag kveld.