<strong>PENSJON:</strong> Finansminister Siv Jensen og Statsminister Erna Solberg har ikke klart å løse den kommunale pensjonsfloken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
PENSJON: Finansminister Siv Jensen og Statsminister Erna Solberg har ikke klart å løse den kommunale pensjonsfloken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Den kommunale pensjonsbomben tikker videre

Regjeringspartiene Høyre og Frp lar det skure og gå - på samme måte som de rødgrønne gjorde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): «Offentlig tjenestepensjon er ikke bærekraftig» uttalte adm. direktør Finn Melbø i Statens Pensjonskasse i fjor.

Han var ikke alene om å mene det, men likevel fortsetter milliardsluket - nå med Høyre og FrP ved roret, skriver Finansavisen i dag.

Kommuner tar opp gjeld
Kommunene, som sysselsetter 2/3 av Norges ca. 850.000 offentlig ansatte, må låne for å dekke pensjonsforpliktelsene, noe som også betyr at gjelden i kommunene bygger seg opp i takt med lønnsveksten.

Balansen viser ifølge Finansavisen en kraftig økning i kommunal gjeld, som nå nærmer seg 400 milliarder kroner.

2 prosent langt fra nok
Offentlig tjenestepensjon er basert på et ytelsesprinsipp og en bruttogaranti på 66 prosent av sluttlønn, etter 30 års opptjeningstid.

Offentlig ansatte trekkes 2 prosent av lønnen i pensjonspremie. Men offentlige arbeidsgivere må ifølge Melbø spe på med ytterligere 15 prosent for å holde tritt med de økende pensjonsforpliktelsene.

Skyver problemet foran seg
Etter fem dagers venting får Finansavisen svar fra statssekretær Thor Kleppen Sætten (H) i Arbeids- og sosialdepartementet, på sitt spørsmål om hva regjeringen vil foreta seg for å gjøre offentlig tjenestepensjon bærekraftig.

Med litt flere ord gjør Solberg-regjeringen, ifølge avisen, som den forrige: henviser til partene i arbeidslivet, selv om det er regjeringen selv som må ta initiativet til å fremme forslag til Stortinget om endringer i de lovbestemte statlige pensjonsordningene.

Mye tyder derfor på at Solberg-regjeringen skyver problemet foran seg, slik den rødgrønne regjeringen gjorde. I mellomtiden sendes regningen videre til skattebetalere i privat sektor, skriver Finansavisen.

Flere nyheter McDonalds under forventningene
Pensjonssmell som svir
Widvey vurderer «Hollywood-gulrot» for filmprodusenter

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer