NY BOK: Denne uka kom det ut en ny bok hvor pave Benedikt XVI hevder at Jesus ble født tidligere enn antatt.  Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
NY BOK: Denne uka kom det ut en ny bok hvor pave Benedikt XVI hevder at Jesus ble født tidligere enn antatt. Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTEVis mer

- Den kristne tidsregningen er bygget på en feil

Paven mener Jesus egentlig ble født tidligere enn vi tror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pave Benedikt XVI mener den kristne tidsregningen er basert på en regnefeil.

Ansvarlig er munken Dionysius Exiguus, som levde i det sjette århundret etter Kristus - etter dagens tidsregning.

Pavens nye påstander kommer fram i boka «Jesus of Nazareth: The Infancy Narratives», som kom ut denne uka.

- Født tidligere - Utregningen av begynnelsen på vår tidsregning - basert på Kristi fødsel - ble gjort av Dionysius Exiguus, som gjorde en feil i utregningene med flere år, skriver paven i boka, ifølge den britiske avisa Daily Telegraph.

- Jesus' faktiske fødsel var flere år tidligere.

Påstanden om at den kristne kalenderen er basert på falske premisser, er ikke ny. Mange historikere har tidligere hevdet at Kristus egentlig var født mellom to og sju år tidligere. Men det har ikke tidligere skjedd at overhodet for den katolske kirken har framholdt dette.

Vage referanser Munken Dionysius Exiguus var født i Øst-Europa, og regnes for å være den som «fant opp» den moderne, kristne tidsregningen. Han ønsket blant annet at det nye systemet skulle være annerledes enn den tidskalenderen som ble brukt på den tida. Denne var basert på regimet til den romerske keiseren Diocletian, som skal ha forfulgt kristne.

Men selv om Exiguus' tidskalender er tatt i bruk over store deler av verden, er det ikke klart hvordan han kom fram til Jesus' fødselsdato.

Bibelen spesifiserer ingen dato for Kristi fødsel, og munken har trolig basert sine utregninger på vage referanser til Jusus' alder og det faktum at han ble døpt mens keiser Tiberius regjerte.

- Født på våren I den nye boka avviser paven også argumenter om at Jesus ble født i Nasaret, ikke Betlehem.

Oxford-professor John Barton, som har spesialisert seg på tolkning av de hellige skrifter, sier til Daily Telegraph at mange akademikere mener den kristne tidsregningen er feil.

- Det har lenge vært antatt at Jesus ble født tidligere, men ingen vet dette med sikkerhet, sier han.

Vi vet heller ikke når på året Jesus egentlig ble født. Årsaken til at vi feirer jul i desember, er er trolig fordi dette allerede var en festdag i en av de hedenske trosretningene. Mange historikere mener imidlertid at Jesus ble født på vårparten.