FYRTE OPP: Tesla-sjef og multimillardær Elon Musk fikk tidligere denne måneden Tesla-aksjen til å stupe etter at han røyket marihuana under showet «The Joe Rogan Experience». Det amerikanske finanstilsynet opplyser at cannabis også var sentralt i Twitter-meldingen som nå har kostet Musk dyrt.
FYRTE OPP: Tesla-sjef og multimillardær Elon Musk fikk tidligere denne måneden Tesla-aksjen til å stupe etter at han røyket marihuana under showet «The Joe Rogan Experience». Det amerikanske finanstilsynet opplyser at cannabis også var sentralt i Twitter-meldingen som nå har kostet Musk dyrt.Vis mer

Tesla-sjefens stunt:

Den kryptiske koden som kan ha felt Elon Musk

- Han trodde kjæresten hans ville synes det var morsomt.

I helga ble det kjent at multimilliardær og oppfinner Elon Musk må gå av som styreleder i Tesla og betale det amerikanske finanstilsynet SEC en bot på over 160 millioner kroner.

Bakgrunnen var et søksmål om børsmanipulasjon fra elbilselskapets gründer, administrerende direktør og styreleder. Han må nå gi fra seg styreledervervet i tre år og betale gigantboten. Selskapet er også ilagt en bot på 160 millioner kroner.

Skandalen har fått flere til å stille spørsmål om den genierklærte 47-åringen er egnet til å lede store børsnoterte selskaper.

Tvilerne blir neppe mer imponert når de får høre Musks mulige motivasjon for Tesla-stuntet.

- Falsk og villedende

SEC anklaget Musk for å komme med «falsk og villedende» informasjon om selskapet i en Twitter-melding i august.

I meldingen hevdet Musk at han vurderte å ta Tesla av børsen, og skrev:

«Finansiering sikret».

I meldingen skrev Musk også at han vurderte å kjøpe opp alle Tesla-aksjene. Prisen han så for seg var 420 dollar for hver aksje.

Det ville i så fall kostet Musk 600 milliarder kroner - eksklusiv gjeld. Det ville ha blitt historiens største børsexit.

Prisen på en Tesla-aksje steg kraftig etter at Musk sendte ut meldinga. Høyeste notering den dagen var 387,46 dollar, en ny rekord.

- Kjæresten syns det var morsomt

TESLA: En gruppe belgiske forskere bruker i denne videoen bare noen sekunder for å få tak i informasjonen de trenger for å stjele en Tesla - uten å bruke nøkkel. Forskerne ønsker ikke å gå ut med hvilket utstyr som trengs for å gjenskape eksperimentet. Video med tillatelse: COSIC Les hele saken her: Vis mer Vis mer

Et oppkjøp av alle aksjene til 420 dollar per aksje ville ha betydd solid avkastning for aksjeeierne, og var altså langt over markedsverdi.

Finanstilsynet hevder Musk fabrikkerte påstanden om at han hadde sikret seg 600 milliarder dollar til å ta selskapet av børs, som var hovedgrunnen for søksmålet. Men søksmålet avslørte også detaljer om den spesifikke prisen.

SPACEX: Tirsdag 6. februar ble SpaceX sin rakett Falcon Heavy skutt opp for første gang. På toppen av raketten befant dessuten Elon Musks Tesla Roadster seg. Raketten er 70 meter lang og utviklet med tanke på å frakte mennesker til månen og Mars. Men før den tid skal raketten testes, og tirsdagens oppskyting var starten på dette. Video: CNN Vis mer

Ifølge søksmålet hevder Musk at han regnet ut at aksjeeiere skulle få en avkastning på 20 prosent fra den dagens toppnotering. Det ga en sum på 419 dollar per aksje.

- Musk uttalte at han rundet opp prisen til 420 dollar fordi han nettopp hadde lært om nummerets betydning i marihuanakulturen og at han trodde kjæresten hans ville synes det var morsomt, noe som ikke er en god grunn til å velge en pris, heter det i søksmålet.

Cannabiskultur

420 er det mest ikoniske tallet i cannabiskulturen og stammer fra helt tilbake til 70-tallet. De seinere åra er 20. april (4/20 etter den amerikanske kalenderen) blitt kjent som cannabisdagen. Angivelig stammer uttrykket fra en gruppe videregåendeelever som i 1971 la ut på en skattejakt etter marihuana-planter klokka 4.20 en ettermiddag, skriver BBC.

PÅ LANGTUR: Lurer du på hvor Starman er nå?. Ferden til Elon Musk's Tesla Roadster kan du følge på nettsiden «Whereisroadster.com». Der finner du mye artig info om verdens lengste EL-biltur. Video: SpaceX / Whereisroadster.com Vis mer

Uttrykket har siden da spredt seg blant marihuana-tilhengere over hele verden. Dette skal også Elon Musk nylig ha blitt klar over via musikerkjæresten Grimes (30). Musk og Grimes - hvis egentlige navn er Claire Boucher - bekreftet at de var kjærester i mai i år, og siden den gang skal den impulsive Musk virkelig ha omfavnet marihuanaen.

Tidligere denne måneden røykte han også marihuana og drakk whisky på livepodkasten til komikeren Joe Rogan. Den særs offentlige røykinga sendte Tesla-aksjen ned 6,3 prosent den dagen.

- For moro skyld

Uttalelsene fra finanstilsynet er også forenlig med meldinger delt av rapperen Azealia Banks i august, som da skal ha bodd i et av Musks hus samtidig som hun skal ha planlagt et musikalsk samarbeid med Grimes. På Instagram delte Banks en angivelig meldingsutveksling mellom seg selv og Grimes.

«Han ble opptatt av weed på grunn av meg og han er veldig underholdt av 420, så da han bestemte seg for å gjøre aksjene privat, kalkulerte han at de var verdt 419 dollar og rundet opp til 420 dollar for moro skyld og nå blir han etterforsket for bedrageri», het det i den angivelige meldingen fra Grimes, ifølge Business Insider.

Ved å ha inngått et forlik slipper Musk å ta stilling til skyldspørsmålet i saken. Etter å ha sendt ut Twitter-meldingen 7. august i år, gikk han offentlig ut 24. august og avblåste børsexit-planene.

- Trist og skuffet

På tross av at han inngikk forlik, var ikke Musk imponert over finanstilsynet.

- Dette uberettigede søksmålet fra SEC gjør meg trist og skuffet. Jeg har alltid handlet i sannhetens, åpenhetens og investorens interesser. Integritet er den viktigste verdien i mitt liv, og sakens fakta vil vise at jeg aldri handlet på tvers av dette på noen måte, skrev Musk i en uttalelse før helga.

Selv om Musk nå mister sin ubestridte og altomfattende lederposisjon i Tesla, mener eksperter at forliket kunne endt mye verre for 47-åringen. Han får nemlig beholde plassen i styret og som administrerende direktør samtidig som selskapet blir pålagt å hente inn en ny og uavhengig styreleder.

- Til Musks fordel

Samtidig må også selskapet holde kontroll over Musks kommunikasjon med investorene, inkludert hans Twitter-meldinger.

- Jeg mener faktisk dette forliket delvis er til Musks fordel. Han er fortsatt direktør og den dominerende aksjeeieren i selskapet samtidig som han beholder en plass i styret, sier professor Stephen Diamond ved Santa Clara University til Wired.

Musk eier 22 prosent av Tesla-aksjene, og spørsmålet mange nå stiller seg er hvem den nye styrelederen blir.

- Hvis den personen blir så uavhengig som de såkalt uavhengige sjefene i Tesla, endrer det nok ikke livet hans nevneverdig. Han vil dominere den styrelederen på samme måte som han har dominert styret sitt, sier Erik Gordon ved University of Michigan til magasinet.