Den lange reisen

En meget stillferdig rapport fra virkeligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE BRØLER IKKE, kvinnene bak rapporten «Fra krisesenter til lokalmiljø». Nettopp, fra krisesenter til lokalmiljø. Et lite pust av en tittel, som om rapporten ikke har tenkt seg lenger enn til nærmeste skuff, klargjort for glemselens slør, et stille gjesp, en hvit løgn om å komme tilbake til saken om tjue år. Til gjengjeld handler rapporten om kamp på liv og død, om sorg og sår, trusler, vold og håp underveis mot framtid og frihet på egne bein i en bydel i Oslo. Egentlig forteller den historien om hvordan trollet kan uskadeliggjøres ved hjelp av kløkt og gode hjelpere. Dette er den andre historien. Den som ikke ender med æresdrap som på svensk-kurdiske Fadime.

MODIGE KVINNER MED innvandrerbakgrunn har de siste åra gitt sine navn og ansikter til nye samfunnskonflikter. Tvangsgifte, kjønnslemlestelse og æresdrap, men også import av kvinner fra fattige land til menn som repeterer grov vold i ekteskapet før de sender kona tilbake til «hjemlandet», bytter henne ut med et nytt individ. Vold mot kvinner har fått utvidet betydning fordi innvandringen har bidratt til å skjule den med andre etniske, kulturelle og religiøse gevanter. Gradvis har de overtatt debatten, forskere som skal forstå og forklare, og ikke minst unge kvinner som vil snakke sjøl om egne erfaringer og krav om humanistiske rettigheter både i familien og samfunnet som ikke ser eller forstår hva som skjer. Det er ikke nytt, mediene har lenge konsentrert seg om de mest dramatiske avsløringene og de kraftigste utspillene. Men samtidig pågår et mindre påaktet arbeid på grunnplanet for å lose mishandlede kvinner ut av fangenskapet, gjennom byråkratiets kronglete labyrinter til en ny tilværelse som frie mennesker. Arbeidet krever store ressurser. Men ofte ender historien godt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer