Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den lever så lenge du vil

Mannens store skatt og stolthet er også hans hodepine. Tallrike, frustrerte mannfolk hos psykologen er beviset på det. Men behøver han å være så veldig bekymret over størrelsen - eller at det ikke peker oppover hele tida ...? Slett ikke, sier legen og professoren. Her gir de sine råd til både han og henne. Altfor mange menn har vært innom tanken: «Er den for liten, for tynn - eller for tykk?» Og så følger ofte den nedslående konklusjonen: «Det er noe galt med kølla mi.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De aller, aller fleste menn har akkurat passelig redskap. De har sånn sett ingen ting å være bekymret for, sier lege og sexolog, Kjell-Olav Svendsen. Han forsikrer at mannens kjønnsorgan fungerer om det er lite eller stort.

Et bitte lite forbehold må imidlertid tas dersom penis er ørliten (under syv-åtte cm i full størrelse).

- Men disse tilfellene er svært sjeldne, forklarer Svendsen.

Mange frustrerte

Gjennom sine år som doktor i samlivs- og nedentilspørsmål har han møtt et stort antall frustrerte mannfolk.

Bare et fåtall av dem har et virkelig problem knyttet til størrelsen på penis. Historien om dansken som virkelig skulle røske opp i sexlivet sitt, er klassisk i så måte. Bulen i buksa ble for beskjeden mente han. Så han gikk på operativ klinikk og fikk redskapen strukket seks centimeter. Satsingen endte med samlivsbrudd etter kort tid.

- For stor, Martin, konkluderte fruen og dro.

Og sexologen råder:

- Behold den som den er, som regel er det mer enn tilstrekkelig.

Spiren til god sex

Kjell-Olav Svendsen og hans kolleger er skjønt enige om at et naturlig og åpent forhold til nakenhet og seksualitet i barndommen, er spiren til et godt sex-liv - for menn som for kvinner.

I motsatt fall finnes det forskning som påviser at strengt religiøse hjem og miljøer der seksualitet framstår som noe ondt og farlig, skaper sexfrustrerte mennesker.

Viktig å øve

Men for de aller fleste går det greit. Helt til puberteten og den seksuelle debuten, som kan være et mareritt for mange unge menn.

- Ikke bli redd selv om det går galt første gangen. De fleste har trøbbel i starten, forsikrer Svendsen.

Det er bare i de tilfellene der prestasjonsangsten tar overhånd og blir et altoverskyggende problem, at unge menn trenger aktiv hjelp fra ekspertisen.

- Øv dere gutter, sier Svendsen. Han gjør det klart at unge menn må bli fortrolige med seg selv og sin egen seksualitet. Å ta en ørliten forskningstur på bakrommet i ny og ne, er slett ikke å forakte, understreker ekspertisen.

Moralen er at fikser du ikke sexlivet med deg selv, så fikser du det ikke med andre.

På med kondom

- Men gutter, husk kondomet. Ikke først og fremst som et prevensjonsmiddel, men som beskyttelsestiltak. Mange menn ødelegger sitt framtidige sexliv og evnen til å få barn fordi de var uforsiktige i ungdommen, forklarer sexologen.

Bortsett fra vågal risikoatferd, er ikke stor seksuell aktivitet noen fare for gutta. Penis blir ikke utslitt og ødelagt på grunn av flittig bruk, forsikrer sexologen.

Svendsen understreker på den annen side at mange menn kan ha et rikt liv med seg selv uten et aktivt sexliv.

- Ta det i det hele tatt med ro. Det er ikke livet om å gjøre, klargjør han.

40-årskrisen

Årene går og brorparten av gutta blir til menn. Nye farer oppstår.

- 40-årskrisen viser seg å være den store bøygen for mange. Og krisen er en realitet, forsikrer Kjell-Olav Svendsen.

Hans entydige råd til dem av oss som har ambisjoner om å holde stimen oppe helt fram til lekenes siste dag, er klinkende klart:

- Hold dere i form, karer. Ikke la kulemagen flyte ut og tobakksrøyken stoppe igjen blodårene.

«Borte bra ...»

- Mange menn tror det er særlig grønt på den andre siden av gjerdet nettopp i 40-årsalderen. Det stemmer sjelden, sier Svendsen som også har rikelig erfaring med å veilede forvirrede mannfolk. Ordtaket «borte bra, men hjemme best», har fremdeles gyldighet.

- Men aksepter at mannen lever nedentil, at penis i noen grad lever sitt eget liv. Sørg for å sette av tid med partneren eller med deg selv, sexlivet må pleies og dyrkes, råder han.

Utgangen av den berømte 40-årskrisa kan ha mye godt med seg om man spiller sine kort riktig. Mange menn, og kvinner, opplever en ny vår etter at barna er flyttet ut og overgangsstress fysisk og psykisk er unnagjort.

- Her ligger det store muligheter, fastslår Svendsen.

Hold på drinken

Sexolog Svendsen er motstander av pekefingermentalitet. Fornuften er det imidlertid klokt å følge:

- Det finnes få holdepunkter for å hevde at man får et bedre sexliv ved å spise det og det eller å drikke slik og slik. Det finnes ingen vidunderkurer etter det jeg vet. Jeg vil ikke en gang råde folk til å holde seg unna drinken, dersom den er nødvendig for å mobilisere selvtilliten og få opp futten. Nå er det slik at altfor stort alkoholkonsum selvsagt er ødeleggende, sier Svendsen. Ordtaket om at alkoholen øker lysten, men senker evnen, stemmer.

Alltid jeger

Svendsen mener også at kvinner faktisk må akseptere at mannen er en jeger. Det betyr ikke at han trenger å kaste seg over alt som kommer i hans vei, men:

- Ingen kvinner vil ha myke menn. Vi bør vedkjenne oss våre drifter, men skille mellom fantasi og handling, sier Svendsen.

- Mens mannen kan ha en tendens til å fantasere om alt fra naboens datter til svigermor, fortoner kvinnens sexfantasier seg som en noe dypere opplevelse.

Mange menn kommer seg igjennom livet uten varige skibbrudd og sår under beltestedet. De fleste av disse har et aktivt sexliv til siste slutt.

Men husk - et ikke helt ubetydelig antall menn dør faktisk under samleie, som et siste punktum.